El cartell de la Mercè 2021, obra de la il·lustradora Malika Favre, ha generat un consens inesperat tant entre els partits polítics -govern i oposició-que formen el ple municipal com a peu de carrer. Fins i tot la corona, que a primer cop d’ull es pot relacionar amb la monarquia, ha passat la prova de foc dels barcelonins i barcelonines un cop s’ha apreciat que la corona ho és tot, menys monàrquica.

Cartellista Malika Favre ajbcn

Malika Favre, autora del cartell de la Mercè 2021 / AjBCN

De fet, al cartell oficial, la corona està integrada per les formes del panot més tradicional de la capital de Catalunya, el que té forma de flor, i una rotllana de balladors de sardanes, un doble homenatge a la cultura popular i tradicional catalana.

Cartell Merce21 A4 Sense Text

El cartell oficial / Malika Favre

Però el que potser passa desapercebut és que el cartell té almenys quatre versions més que no només difereixen en el color, sinó també en la composició de la corona i de les arracades, que al cartell oficial prenen la forma de les torres de la Sagrada Família. Son detalls que potser passen desapercebuts però que tenen el seu interès:

La corona musical

La programació musical de la Mercè 2021 té un color que el distingeix, el blau, potser perquè retrotrau als clubs de jazz o perquè s’identifica amb el blues. Sigui com sigui, la gràcia d’aquest cartell és que la corona, més enllà del panot, està configurat per siluetes de músics i cantants, homes i dones tocant la guitarra, el contrabaix i el saxofon. Per rematar el disseny musical, les arracades són dues claus de sol.

Merce21 Música

El cartell musical / Malika Favre

 

La corona de les arts escèniques

Pel que fa al cartell destinat al Mercè Arts de Carrer, la programació que engloba les arts escèniques de la Festa Major de Barcelona, el color és un vermell ataronjat, mentre que la corona inclou, a més del panot de la flor, una carpa de circ i diferents representacions d’arts de carrer, entre les quals monociclistes i trapezistes amb aros. Les arracades també són diferents, amb una al·lusió al món del trapezisme.

Merce21 Arts de carrer

El cartell escènic / Malika Favre

La corona havanera

Enguany la ciutat convidada és la capital de Cuba, l’Havana. De fet ja ho havia de ser el 2020, però la pandèmia del coronavirus va fer ajornar un any la col·laboració. La programació cubana té el seu propi cartell, de color verd i amb una corona on hi tenen cabuda trompetistes, percussionistes i ballarins. En aquesta ocasió, les arracades prenen la forma d’un fruit tropical per excel·lència, les pinyes.

Merce21 Habana

El cartell havaner / Malika Favre

La corona esportiva

Finalment, el cartell que engloba la programació esportiva, començant per la tradicional Cursa de la Mercè, escull motius esportius. De color verd fosc, la corona està formada per un grup de corredors, homes i dones, en clara al·lusió a l’esmentada cursa. Les arracades contenen un altre element esportiu, el típic xiulet d'àrbitre.

merce 2021 cartel verde deportes

El cartell esportiu / Malika Favre

 

Imatge principal: El cartell blau musical / Malika Favre