La Festa Major de Barcelona, que enguany arriba al 150è aniversari, vol dedicar un protagonisme especial a la cultura popular, amb una cinquantena d’activitats i més de 200 entitats presents, amb un programa encara molt condicionat per la persistència de la pandèmia del coronavirus però que busca oferir nous espais de gaudi a la ciutadania com a millor antídot a la covid-19.

Així doncs, la Mercè 2021 intentarà recuperar, en la mesura del possible i sempre respectant les normes de seguretat vigents, el contacte amb el públic, convertint diversos espais d’arreu de la ciutat en escenaris de retrobada entre la cultura popular i la ciutadania, on els castellers podran aixecar pilars, sonaran les gralles i els trabucs i s’encendrà el foc de diables i dracs, tot i que en unes condicions encara marcades per les restriccions sanitàries. Aquests són els setze actes principals:

Toc d'inici

Dijous 23, a les 19.45h, a la plaça de Sant Jaume. Després del pregó de Custodia Moreno  que donarà inici a les festes, i amb un aforament limitat i amb el públic assegut, el Toc d’Inici constituirà tot un homenatge al músic i compositor Jordi Fàbregas, un dels grans artífex de la Mercè actual i la persona que va crear Els Ministrils del Camí Ral, la formació de quaranta músics que només toca un cop l'any, per obrir la Mercè. En aquesta primera edició de la Festa Major sense la presència de Fàbregas, les figures del Seguici Popular interpretaran un any més les seves danses al so de la música dels Ministrils, dirigits per Eduard Casals, que agafa el relleu en la direcció de la formació. Quan tot s'acabi, s’escoltarà l'explosió pirotècnica que marca l'inici oficial de la festa.

 

ministrils toc inici merce 2021 foto ajbcn

El toc d'inici serà un homenatge a Jordi Fàbregas / AjBCN

Mostra de cultura popular

Divendres 24, d'11 a 14h, al passeig de Gràcia. El passeig de Gràcia despertarà amb el so de les colles de trabucaires de Barcelona. Les colles de cultura popular de la ciutat es trobaran agrupades per barris, de manera que en trams diversos es podrà anar passejant mentre es veuen exposats gegants, bèsties i altres elements de l'imaginari festiu barceloní, a més de les colles de castellers i els Falcons. La Mercè ofereix a totes les colles castelleres de Barcelona la possibilitat de tornar a sortir als carrers, amb una represa simbòlica de la seva activitat. A les 12.00 faran un pilar unitari, i a continuació, durant mitja hora, cada colla aixecarà pilars a l’antiga. A les 12.30 els grallers de totes les colles de Barcelona faran a la vegada el Toc de Vermut. I Entre les 13.00 i les 13.30 els Falcons oferiran una mostra de les seves figures.

Esbarts dansaires

Divendres 24, a les 11:30h, a l’escenari Til·lers del parc de la Ciutadella. Exhibició, a càrrec d’esbarts dansaires de la ciutat que, acompanyats de la cobla Sabadell dirigida pel mestre Jordi Núñez, repassen el repertori coreogràfic tradicional. Hi participen: L’Esbart Vila de Gràcia, l’Esbart Joventut Nostra i l’Esbart Sant Jordi del Foment Martinenc.

Esbart Maragall: NUeS

Divendres 24, a les 13.15h i dissabte 25, a les 18h, a l’escenari Cascada del parc de la Ciutadella. NUeS s'interroga sobre les arrels i el paper que tenen en la construcció del futur. L'espectacle s'endinsa en les vivències de generacions passades, mostrant de quina manera la societat avança a través del conflicte. És una proposta amb direcció d'Enric Martínez i coreografies de Concepció Bachs, Enric Martínez i Pere Seda, i músiques de Delfí Abella i Gemma Humet, Xavier Boliart, Fèlix Martínez, Santi Molas, Manuel Oltra, Refree, Joaquim Serra i Marc Timón. Amb Jordi Ginestet com adjunt a la direcció i Andrea del Moral com a mestre de dansa.

Cavalcada de la Mercè

Divendres 24, de 17 a 19h, al passeig de Gràcia. La cavalcada recuperarà les celebracions "històriques" dels anys 60 i 70. El públic romandrà estàtic en diversos punts del passeig mentre veurà passar les colles de cultura popular (gegants, bestiari, bastoners...) i les bandes de música que s'afegeixin a la festa. Caldrà realitzar reserva prèvia per assistir-hi.

Audició de sardanes

Divendres 24, a les 17.30h, a l’escenari Til·lers del parc de la Ciutadella. La tradicional ballada de sardanes se celebrarà respectant les distàncies i protocols de seguretat que determini la situació sanitària, tindrà com a escenari el parc de la Ciutadella i amb la participació de la Cobla Marinada.

Concert de la Federació Catalana d’Entitats Corals-Cor Jove de l’Orfeó Atlàntida

Divendres 24, a les 18h i a les 20h, a la plaça Reial. Amb una tradició que es remunta a mitjans del segle passat, els concerts corals ja són una cita imprescindible de la Mercè tradicional. Un dels principals és el que protagonitza la Federació Catalana d’Entitats Corals, associació integrada per prop de 450 formacions corals de tots el país, entre les quals hi ha el Cor Jove de l’Orfeó Atlàntida i Barcelona Rainbow Singers.

Festa del foc

Divendres 24, de 20 a 22h, al passeig de Gràcia. Les colles de diables, de petits diables i els dracs i les bèsties de foc convertiran al vespre el passeig de Gràcia en un territori infernal. El públic es quedarà en posició estàtica en un lateral del passeig mentre, a l'altre lateral i al centre, les colles infernals i les bèsties de foc es mouran. Cada colla tindrà un tram del passeig assignat, però totes oferiran espectacles de les mateixes característiques, de manera que el públic, estigui al tram que estigui, viurà en tots els casos una experiència similar. Caldrà realitzar reserva prèvia per assistir-hi.

 

festa foc merce foto ajbcn

Enguany no hi haurà correfoc, però sí festa del foc / AjBCN 

Concert de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

Divendres 24, a les 21h, a la plaça de la Mercè. Concert de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona a la Basílica de la Mercè.

Trobada bastonera

Dissabte 25, a les 11h, a l’escenari Til·lers del parc de la Ciutadella. Colles de tota la ciutat mantenen viva la tradició del ball de bastons.

bastoners merce 2021 foto ajbcn

Els bastoners tindran el seu moment a la Mercè / AjBCN

Mostra d'esbarts

Dissabte 25, a les 12h a l’escenari Til·lers del parc de la Ciutadella. L’Esbart Català de Dansaires, l’Esbart Renaixença, l’Esbart Gaudí i Ballets de Catalunya acompanyats de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona dirigida pel mestre Joan Gómez i altres formacions musicals, ofereixen una mostra del seu talent i recuperen per al públic de la Mercè un seguit de danses catalanes.

Mostra d'esbarts

Dissabte 25, a les 17h, a l’escenari Til·lers del parc de la Ciutadella. L’Esbart Sant Martí i l’Esbart Ciutat Comtal pugen a l'escenari del parc de la Ciutadella per interpretar un seguit de danses tradicionals, però també per mostrar les noves danses que han creat a partir de la tradició.

Concert de carilló

Dissabte 25, a les 21h, a la plaça de Sant Jaume. La carillonista Anna Maria Reverté oferirà un concert durant el qual farà sonar un cop més les 49 campanes que formen el carilló de la Generalitat. Interpretarà una tria eclèctica de músiques d'estils i procedències diverses.

71è Concurs de Colles Sardanistes

Diumenge, 26, a les 11h, a l’escenari Cascada del parc de la Ciutadella. El concurs, que se celebra habitualment a l'avinguda de la Catedral, té enguany una ubicació especial al parc de la Ciutadella. La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona serà l’encarregada de posar-li música a l'esdeveniment.

MercèDansa

Diumenge, 26, d'11 a 13h i de 16.30 a 18h, a l’escenari Til·lers del parc de la Ciutadella. El MercèDansa és tota una festa de la dansa tradicional que va ser, de fet, una creació de la nova Mercè nascuda amb els ajuntaments democràtics. Les danses que s'interpreten canvien cada any, però són sempre un compendi de tradició coreogràfica. La festa té una primera part al matí i una segona a la tarda, més participativa, que inclou l'anomenat Galop de la Mercè, que aquest any arriba al seu 25è aniversari, i compta amb l’acompanyament musical de la Cobla Sabadell, dirigida pel mestre Joan Gómez.

Audició de sardanes

Diumenge, 26, a les 18.30h, a l’escenari Til·lers del parc de la Ciutadella. En aquesta edició de la Mercè s’oferirà una audició de sardanes protagonitzada per la Lluïsos Cobla.

 

Imatge principal: Trobada de gegants en una passada edició de la Mercè / AjBCN