A poques setmanes de la celebració de la Festa Major de Barcelona d’aquest 2021, encara queden molts detalls per desvetllar com seran les festes de la Mercè 2021, que tindrà lloc entre el 23 i el 26 de setembre. Un cop coneguts el cartell, obra de la dissenyadora Malika Favre, i el nom de la pregonera, l’activista, feminista i líder veïnal Custodia Moreno Rivero, i a manca de saber el gruix de les activitats, que es donen a conèixer aquest 6 de setembre en l’apartat musical i el 13 de setembre pel que fa a la cultura popular i les arts de carrer, això és el que se’n sap fins al moment quant a actes previstos:

1
La Cursa de la Mercè
Festes de la Mercè 2021: les cinc cites del programa que cal tenir clares

El 19 de setembre (08:30h) se celebrarà la Cursa de la Mercè, que tindrà altre cop l’avinguda de la Reina Maria Cristina com a punt de sortida i arribada, però presenta, de nou, un format adaptat a la situació sanitària actual. Així, consta de dues modalitats: presencial i virtual, i també facilitarà una cursa adaptada de dos quilòmetres per a persones amb discapacitat física o intel·lectual. Una vegada més, serà una cursa solidària, i la inscripció, de 5 euros en totes les modalitats de cursa, es destinarà íntegrament a La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d’enguany, que es dedicarà a la salut mental.

2
El pregó
Festes de la Mercè 2021: les cinc cites del programa que cal tenir clares

El 23 de setembre (18:30h) es donarà el tret oficial de sortida a la Mercè 2021 amb la lectura del pregó, que enguany anirà a càrrec de Custodia Moreno Rivero (Granada, 1943), líder veïnal i activista que va tenir molt a veure amb la desaparició dels nuclis de barraques del Carmel i Can Baró. Consellera independent del Districte d'Horta-Guinardó els anys 90 i, posteriorment, comissionada per desenvolupament integral de la zona nord del districte d'Horta-Guinardó, avui està jubilada, però es manté estrictament fidel al compromís veïnal, social i polític que ha defensat sempre. L'any 2009 li van lliurar la Medalla d'Honor de la Ciutat, en reconeixement als seus esforços per fer de Barcelona una ciutat més justa.

3
La Cultura Popular
Festes de la Mercè 2021: les cinc cites del programa que cal tenir clares

La gran protagonista de la Mercè serà la cultura popular, que comptarà amb una diada especial durant tot el divendres 24 de setembre al Passeig de Gràcia, entre Diputació i Rosselló. Serà una manera de recuperar el contacte després de l‘allunyament necessari a causa de la pandèmia del coronavirus. Entre els actes previstos i encara pendents d’afinar al detall, s’hi comptarà una exposició retrospectiva de cartells i fotografies, i una cavalcada commemorativa en la que participaran colles de gegants, castellers i falcons. La mostra de cultura popular es dividirà en tres franges horàries. Les activitats de matí seran d’accés lliure, amb control d’aforament. Per a les de la tarda caldrà reserva d’entrada.

4
La ciutat convidada
Festes de la Mercè 2021: les cinc cites del programa que cal tenir clares

La ciutat convidada de la Mercè 2021 serà l'Havana, capital de Cuba i ciutat agermanada amb Barcelona i amb forts llaços històrics. De fet, havia de ser la convidada del 2020 i com que la pandèmia va trastocar tots els plans, enguany s’ha volgut recuperar el compromís amb la ciutat cubana i els seus artistes representaran la ciutat convidada amb un intercanvi artístic i cultural amb la ciutat en forma d’actuacions musicals i d’arts de carrer, principalment al Parc de l’Estació del Nord.

5
El Piromusical descentralitzat
Festes de la Mercè 2021: les cinc cites del programa que cal tenir clares

A manca d’anunciar el dia concret de la seva realització, el Piromusical repetirà la concepció de l’any passat, amb quatre punts de llançament distribuïts per la ciutat i retransmissió en directe per televisió, amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. Es tractarà d’un espectacle de focs d’uns vint minuts de durada que tindrà com a ingredient principal una banda sonora seleccionada pel dissenyador de so i de bandes sonores per a espectacles Jordi Bonet i pel crític i programador Jordi Turtós. Molts dels temes al so dels quals evolucionaran els focs constituiran un homenatge a l’Havana, ciutat convidada de la Mercè 2021, però hi haurà també una commemoració musical del 150è aniversari d’una festa major que és la imatge viva de la Barcelona popular. El Piromusical tindrà igualment un bloc que recordarà la commemoració, l’any 2020, del centenari del primer concert, al Palau de la Música Catalana, de l’Orquestra Pau Casals, un projecte que havia impulsat el mateix músic, a més del 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven.