"No esteu soles" ha estat el lema més repetit aquesta tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Unes 300 persones s'han concentrat aquest dimecres en solidaritat amb les dones i les nenes de l'Afganistan, que han vist com els talibans retornen al poder després de vint anys, quan van exercir un règim de terror extremadament misogin.

La concentració ha estat convocada per Ca la Dona i s'hi han sumat altres entitats com Dones x Dones, Xarxa Feminista, La independent, Assemblea Dones i Irídia, amb el lema per "una vida digna i en llibertat" i amb "no esteu soles" com la consigna més repetida.

Concentración en Plaza Sant Jaume en apoyo a Afganistan - Montse Giralt

Una de les persones que s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona / Montse Giralt

Les organitzadores han expressat el "rebuig total" a les violències contra la població, que "de manera específica s'exerceixen sobre els cossos de les dones". En el manifest que han llegit també han demanat als governs català i espanyol, així com a tota la comunitat internacional, que reconeguin immediatament l'asil polític de les persones que fugen de l'Afganistan després de la victòria dels talibans. 

Enmig de la plaça han situat una pancarta de color lila amb el següent lema: "Contra la guerra i l'integrisme pels drets de les dones de l'Afganistan". Algunes de les persones concentrades han alçat banderes del país i han portat cartells demanant que "no les deixem soles" o assegurant que "els extremistes han demostrat que és el que més temen: una nena amb un llibre".

Concentración en Plaza Sant Jaume en apoyo a Afganistan - Montse Giralt

"Contra la guerra i l'integrisme pels drets de les dones de l'Afganistan" ha estat un dels lemes / Montse Giralt

Davant la crisi humanitària a l'Afganistan, el president Pere Aragonès ja es va oferir ahir per acollir tants refugiats i refugiades "com faci falta". "Ens hem de preparar perquè hi haurà una onada d'exili i una necessitat d'oferir asil i refugi a centenars de milers de persones", va argumentar.

El mateix va fer la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, aquest cop en una carta dirigida al Ministeri d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació. Alsina es va comprometre a acollir refugiats d'acord amb el "pes demogràfic i econòmic" de Catalunya, quelcom que és una "obligació humanitària de solidaritat internacional".

Concentración en Plaza Sant Jaume en apoyo a Afganistan - Montse Giralt

Les organitzadores mostren el seu rebuig als talibans de l'Afganistan / Montse Giralt

Per la seva banda, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, també va remarcar que el compromís internacional amb la igualtat de gènere es posarà a prova amb la resposta que s'ofereixi a les dones i nenes afganeses."Seria imperdonable deixar-les abandonades i sense futur", va subratllar.

La concentració d'aquest dimecres a Barcelona ha començat puntual, a les 19.00 h. Les distàncies de seguretat per la covid-19 s'han mantingut, per fer de la mobilització un espai segur per segon dia consecutiu.

 

Imatge principal: Persones es concentren a Barcelona en solidaritat amb les dones i les nenes afganeses / Montse Giralt 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat