Els comerços dels barris de Barcelona més turístics podran obrir els diumenges i festius que cauen el 8 de gener; l'1 i 26 de novembre i el 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre d'aquest any. A més, els locals que es troben en l'àmbit de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) -26 barris- també podran obrir tots els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre de 12 a 20 hores, tal com recull l'acord entre patronals i sindicats per ampliar la delimitació i els dies d'obertura comercial de la ZGAT a Barcelona. En total, 20 diumenges i festius que se sumen als altres 10 de tota la ciutat. La Llei de comerç, serveis i fires estableix que els ajuntaments fixaran dos festius més a banda dels vuit dies fixats a tot Catalunya en què els comerços podran romandre oberts.

Acord sobre els comerços en dies festius a Barcelona

La regulació de la Zona de Gran Afluència Turística abasta els comerços que estan inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT). Els barris que en formen part són: de Ciutat Vella, el Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta; de l'Eixample, la Nova Esquerra de l'Eixample, l'Antiga Esquerra de l'Eixample, la Dreta de l’Eixample, Sagrada Família, el Fort Pienc i Sant Antoni; de Sants-Montjuïc, Sants, Hostafrancs i part de Poble Sec i la Font de la Guatlla; les Corts; Sant Gervasi-Galvany i part del barri del Putxet i el Farró; de Gràcia, la Vila de Gràcia, la Salut, el Camp d'en Grassot, Gràcia Nova i part de Vallcarca i els Penitents; el Baix Guinardó; Sant Martí, la Vila Olímpica, el Poblenou, Parc i la Llacuna, Diagonal Mar i el Fòrum Marítim. Segons l'acord, els diumenges i festius que podran obrir els establiments comercials situats en aquestes zones són 21 i 28 de maig; 4, 5, 11, 18, 24 i 25 de juny; 2, 9, 16, 23 i 30 de juliol; 6, 13, 15, 20 i 27 d'agost i 3 i 10 de setembre.

Vigent fins al 2025

Aquesta regulació, que romandrà vigent fins al 31 de desembre del 2025, és un acord de la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO del febrer de l'any passat, amb el vistiplau de l’Ajuntament de Barcelona i l'aprovació de la Generalitat. Amb tot, el sindicat UGT ha denunciat en els darrers mesos l'incompliment per part de grans cadenes de la condició de voluntarietat per treballar els festius i a l'estiu va amenaçar amb la sortida de l'acord.