L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, protagonitzen sengles entrevistes aquest diumenge als diaris ‘Ara’ i ‘La Vanguardia’, respectivament. Tots dos parlen de la situació a la capital catalana, i ho fan des de perspectives força diferents.

Amb un discurs d’autoconvenciment, Colau defensa que és “evident que Barcelona no està en decadència”, ja que així “ho diuen les dades”. “Crec que al contrari, que Barcelona té molts motius per a l'optimisme. Han sortit les dades de l'atur i Barcelona s'ha recuperat millor que cap altra capital de l'Estat”, afirma l’alcaldessa, que afegeix en la mencionada entrevista que malgrat això, “els veïns i veïnes tenen motius de queixa”, perquè “hi ha temes puntuals, com pot ser la neteja, en què ja estem actuant amb un pla de xoc”, en referència als 70 milions extraordinaris que ha destinat l’ajuntament a resoldre els evidents problemes de brutícia que ha viscut la ciutat els darrers mesos.

“Parlar de decadència respon a altres interessos que clarament no tenen a veure amb les dades objectives”, considera Colau, que assegura que “malauradament hi ha qui ja ha entrat en campanya electoral”. De fet, s’ha referit explícitament a Junts per Catalunya, de qui ha dit que ha pres un “discurs d'enfrontar-se al model de transformació que estem impulsant”.

Per la seva banda, l’alcalde madrileny competeix en entusiasme amb la seva homòloga barcelonina i assegura que és la capital espanyola la que té “una energia especial”: “Tinc el pressentiment que som com la Barcelona del 92, una ciutat que admiràvem. Vèiem la puixança d'una societat que mirava amb optimisme el futur, que volia créixer”, ha afirmat Almeida, per asseverar: “Madrid ha pres aquest relleu”.

Problemes comuns, com els macrobotellons

Tant l’alcaldessa catalana com l’alcalde castellà coincideixen en que les dues ciutats tenen problemes comuns, un dels quals és el dels macrobotellons. Per a Colau es tracta d’un “fenomen complex”, que passa “a tot Catalunya i a tot Espanya” i que relaciona amb “l'economia de la gent jove”, però alerta que el més preocupant és que hi ha “petits grups de delinqüents que s’infiltren en aquests botellons per fer destrosses, pillatge o el que sigui”.

Per la seva banda, Almeida considera que es tracta especialment d’un “fenomen que afecta la convivència però que es pot transformar en un problema d’ordre públic”, i per això assenyala la necessitat d’“apel·lar a la responsabilitat dels que hi participen, que han de mantenir les regles de convivència”.

 

Imatge principal: Colau i Almeida van coincidir el passat 8 d'octubre al Senat, en ocasió de la celebració de les jornades 'Cities 2030' / Europa Press