L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat la gran absència del pregó de la Festa Major de Gràcia que s'ha celebrat aquest diumenge a la tarda a la Plaça de la Vila. Els motius pels quals l'alcaldessa no s'ha presentat en aquest acte no s'han fet públics, tot i que podria haver volgut evitar una situació com la que va viure l'any 2021, on va ser esbroncada per part dels veïns del barri assistents a l'acte. Colau, veïna del districte de Gràcia, va ser escridassada quan es va acostar al micròfon després del pregó de Jordi Cuixart. Davant de la mostra de rebuig tan evident, l'alcaldessa va intentar aconseguir el silenci: "No patiu, que seré breu". La situació va acabar amb Colau visiblement emocionada, i va ser quan Cuixart va sortir al pas i va prendre la paraula per recordar que "formem part d'un mateix poble. No ens deixem dividir".  

🎊 Festes de Gràcia 2022: Programa, carrers guarnits, concerts i altres activitats

 

En el pregó d'aquesta edició de les festes de Gràcia han estat presents el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, que no ha intervingut en els parlaments, i el regidor d'Acció Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona i Gràcia, Eloi Badia, que ha estat rebut amb xiulades per part dels veïns de la vila de Gràcia. "Turista, que ets un turista" i "fora", són alguns dels crits que s'han pogut sentir contra Badia, que ha reaccionat somrient i deixant de parlar durant una estona, finalment ha acabat la seva intervenció amb aplaudiments, acompanyats de crits de rebuig. El president del Consell de Districte de Gràcia, Ferran Mascarell, tampoc ha pogut esquivar els xiulets i els crits durant la seva intervenció. 

🎉 Carrers guarnits de Gràcia 2022: mapa de les 23 propostes per a la Festa Major

 

Festa Major de cohesió i respecte

La pregonera de la Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha apel·lat a valors de "respecte, cohesió i corresponsabilitat" amb què treballen els veïns per guarnir els carrers per a aquestes dates. Carbonell ha estat la primera dona a presidir la Fundació Festa Major de Gràcia durant 8 anys, per aquest motiu ha centrat part del seu discurs en el paper de la dona a les festes. "És evident que soc aquí avui pel meu pas per la festa major com a presidenta i que és d’això del que hem de parlar", ha dit Carbonell. "Hem vingut per quedar-nos", ha assegurat, tot i que també ha lamentat que, sovint, la figura de la dona ha estat invisibilitzada durant la festa. 

D'altra banda, durant el seu discurs també ha demanat lluitar per un objectiu comú davant les amenaces mundials, com l'emergència climàtica, les crisis migratòries i les guerres: "Ens falta trobar el nostre guarnit". Carbonell també ha tingut unes paraules de record sobre els atemptats del 17-A i ha assegurat que el millor i el pitjor moment del seu mandat giren entorn aquell dia "és el pitjor moment, és obvi. La violència extrema contra la vida i la llibertat d’un atemptat parla per si mateixa", però ha destacat que aquella tarda la vila va estar "més unida que mai".

🎵 Concerts de les Festes de Gràcia 2022: tota la llista i agenda del 15 al 21 d'agost

 

La Festa Major de Gràcia, que cada any congrega milers de visitants per contemplar els carrers decorats del barri, arrencarà aquest dilluns 15 d'agost i se celebrarà fins al 21 d'agost. Aquest any recupera el format habitual d'abans de la pandèmia, amb més de 900 activitats previstes per als set dies de festa als diferents carrers i places.