La Festa Major de Gràcia retorna a la normalitat prepandèmica amb un format que inclou més de 900 activitats organitzades que es duran a terme del 15 al 21 d'agost. 23 carrers es guarniran per als set dies de festa en els diferents carrers i places, en una edició en què l’expresidenta de la Fundació de la festa, Carla Carbonell, en serà la pregonera. Enguany es presenta el Lleó de Gràcia, una nova figura festiva de la Festa Major i es faran visites guiades a la Torre del Rellotge. Les places del barri reprendran el seu paper festiu amb els espais de Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic.

🎊 Festes de Gràcia 2022: Programa i tot el que has de saber dels carrers guarnits
 

Carla Carbonell obrirà la festa amb la lectura del pregó des de la balconada de la seu del Districte de Gràcia, el 14 d’agost a la tarda. Carbonell, estretament lligada a la Festa Major de Gràcia primer com a representant del carrer de Joan Blanques de baix de tot, i posteriorment com a presidenta de la Fundació, ha estat la primera dona presidenta de l’entitat i va exercir aquest càrrec durant 8 anys, des d’abril de 2014. Tant la Fundació Festa Major de Gràcia com el Districte de Gràcia han construït conjuntament durant tot l’any perquè tothom que passi per Gràcia els dies de festa pugui gaudir “d’un ampli ventall d’activitats obertes, plurals i participatives”.

El model de concurs de guarnits dels carrers

El patronat de la Fundació Festa Major de Gràcia, màxim òrgan de govern de l’entitat, ha validat el model de concurs de guarnits de carrers i places. Mitjançant una consulta a través de votacions secretes, el patronat de la Fundació, que està format per representants tant de les comissions de festa major com per patrons físics, han decidit que es continuï amb el model que genera un rànquing de premiats on es pot veure la classificació completa de tots els carrers i places que participen a concurs des de la primera posició fins a la darrera.

El Lleó de Gràcia

Aquesta edició de 2022 serà més especial per la inauguració d'una nova figura: el Lleó de Gràcia. La figura es mostrarà al públic el 15 d'agost durant el Matí de Festa Major i sortirà de la seu del Districte en finalitzar els balls. La nova figura, que s’incorpora al bestiari festiu de la Vila de Gràcia, és iniciativa del grup de l’Àliga de Gràcia. El 15 d’agost, com és tradicional, se celebrarà des de la plaça de la Vila la cercavila de Matí de Festa Major amb la participació de la Colla dels Geganters de Gràcia, Trabucaires de Gràcia, Colla de Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia, Colla Vella de Diables de Gràcia, Drac de Gràcia, Atzeries, La Diabòlica de Gràcia, La Malèfica del Coll i l’Àliga de Gràcia. 

Pel que fa a les Diades castelleres, aquestes tindran lloc el 19 i 20 d’agost. El divendres 19 d’agost, a les 20.00 hores, pilar caminat des de la plaça del Sol fins a la plaça de la Vila. A les 20.30 h tindrà lloc la Diada castellera de Vigílies amb els Castellers de la Vila de Gràcia i Xicots de Vilafranca. L'endemà, en la Diada castellera de Festa Major, a les 18.00 h a la plaça de la Vila de Gràcia actuaran novament els Castellers de la Vila de Gràcia, amb la col·laboració de la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus.

Recuperació dels espais festius i actes

A la Festa Major de Gràcia 2022 les places del barri reprenen el seu paper festiu amb els nous espais de Bailèn i les places del Sol, Dones del 36 i Joanic. A la primera d'aquestes tindrà lloc la Plaça del Folk, que ja ha esdevingut un dels actes musicals més destacats de la festa major de Gràcia. L'activitat consta amb la programació per part de l’Associació Cultural Tram, que gestiona el Centre Artesà Tradicionàrius. A la Plaça de les Dones del 36 la programació és en clau de gènere amb les aportacions del Consell de Dones i de les Minerva. De fet, enguany la programació s’allarga de tres a cinc dies. Per últim, al carrer Bailèn la programació és de caràcter generalista, per a tots els públics. Els caps de cartell són Damaris Gelabert, Lildami o Maria Jaume.

El 21 d’agost a partir de les 19:00 h, les bèsties del foc arribaran a Gràcia amb el tradicional correfoc. Inclou la tabalada Infernal adulta i infantil, recorregut pels carrers del barri, correfoc infantil, versos infantils i adults i lluïment i correfoc a la plaça. Amb les colles: Drac de Gràcia, Gaudiamus, Atzeries, Colla Vella de Diables de Gràcia, Diabòlica de Gràcia, Malèfica del Coll i colles convidades.

 Pel que fa a actes de recuperació de memòries històriques destaca sobretot l’obertura al públic amb servei de visites de la Torre del Rellotge a càrrec del Taller d’Història de Gràcia. També tindrà lloc la presentació de la placa al carrer Gran de Gràcia, 70, en honor de Rosa Maria Arquimbau (1909-1992), escriptora, periodista, feminista i sufragista. Com ja és habitual durant la Festa Major, s’organitzaran visites al refugi de plaça del Diamant.