L’Ajuntament d’Ada Colau ha programat un total de 56 obres durant aquest estiu que empantanegaran Barcelona i que tindran conseqüències en la mobilitat de la capital catalana. Com que tenen un important efecte en la mobilitat, les obres s’executaran durant l’estiu, època de l’any en la qual hi ha menys flux de persones a la ciutat, per molestar menys d’aquesta manera els veïns. Enguany destaquen 29 actuacions d’inici, seguiment o finalització d’urbanitzacions importants; 4 intervencions de mobilitat, centrades a ampliar la infraestructura ciclista; 10 obres per millorar les infraestructures ferroviàries; 2 actuacions de pavimentació sobre infraestructures viàries que permetran millorar-ne la seguretat; i 11 intervencions per garantir la qualitat dels subministraments urbans.

Obres a Barcelona de l’estiu 2022: Les 10 grans afectacions a carrers, metro i Rodalies

Obres per a la ‘Superilla Barcelona’

Aquest estiu es donarà el tret de sortida per iniciar les obres de la ‘Superilla Barcelona’ i així començar a treballar en els quatre eixos verds de l’Eixample. A mitjans de juliol es posaran en marxa tasques prèvies i a l’agost començaran els treballs estructurals que comportaran canvis en la mobilitat als àmbits d’obres. Segons l’Ajuntament, això no tindrà afectacions al transport públic. Una part del carrer Rocafort, del comte de Borrell, d'Enric Granados, de Girona i un tram força llarg del Consell de Cent (des de Vilamarí fins a passeig de Sant Joan) seran de vianants. 

Espai Barça

El Barça tindrà un nou estadi. La remodelació del Camp Nou implicarà reconstruir tota la ciutat esportiva que actualment es troba a les Corts, amb un nou Palau Blaugrana. I això, pel que fa a l’urbanisme de la ciutat, implica la construcció de l’Espai Barça. Això implica la reurbanització del carrer Méndez Pelayo i de la rotonda de l’Avinguda Joan XXIII-Menéndez Pelayo, així com la connexió del carril bici de l’avinguda Joan XXIII amb la plaça Pius XII. Cal tenir en compte que l’Espai Barça serà obert, i quedarà totalment integrat a la ciutat.

Via Laietana

Les obres per tenir la Via Laietana del futur ja estan en funcionament des de fa unes quantes setmanes, però aquest estiu continuaran els treballs per ampliar l’amplada de les voreres i perquè el cotxe privat només pugui circular en un futur en direcció al mar. Es treballarà entre plaça Urquinaona i el carrer Joaquim Pou i al carrer de les Jonqueres.

Pi i Margall

Una altra actuació que s’accelerarà durant els mesos de vacances és la transformació del carrer de Pi i Margall per convertir-lo en una via més amable i amb un carril de circulació per sentit. La intenció del consistori és que aquest carrer quedi molt pacificat, amb només un carril per cada sentit, amb voreres amples i enjardinades. Es tracta d’un carrer que, pel que ha anat presentant l’Ajuntament, s’assemblarà força a l’actual passeig de Sant Joan.

Nous carrils bici

Segons informa el consistori, durant els mesos de juliol i agost s’aprofitara per avançar i acabar l’execució dels nous carrils bici que ja han iniciat al carrer de Sants i al carrer Manso i, en paral·lel, es continuarà amb els treballs del de Sant Andreu Sud. Els primers dies del mes de juliol ja s’ha implantat un nou eix ciclable al carrer Ferran.

L5 del metro de Barcelona

Una afectació destacada és la que ja s’ha iniciat a l’L5 entre la Sagrera i el Carmel per fer obres de renovació de via i de balast, travesses i fixacions. Fins al 31 de juliol hi haurà afectacions al tram Sagrera-Horta i de l’1 al 31 d’agost al tram Sagrera-Carmel. I, per altra banda, a partir del mes d’agost es tallarà l’L3 per executar actuacions sobre elements afectats per l’amiant. Això comportarà que l’estació de Drassanes estigui inoperativa entre l’1 i el 17 d’agost, amb servei parcial de Zona Universitària a Paral·lel i de Liceu a Trinitat Nova. En el marc dels mateixos treballs l’estació de Liceu també es veurà afectada: entre l’11 i el 19 de juliol els trens no pararan a l’andana en direcció Zona Universitària i entre el 20 i el 31 de juliol, a l’andana en direcció Trinitat Nova.

Tall a Rodalies

A banda de les obres del metro, i pel que fa a l’àmbit ferroviari, enguany destaquen diverses intervencions que faran que la xarxa de Rodalies i el tramvia estiguin en obres. A finals d’estiu també tindran lloc obres d’alta velocitat per fer modificacions de via necessàries per posar en funcionament la nova estació de Sant Andreu i col·locar les vies de la línia Barcelona-Granollers en la seva situació definitiva dins de l’estació de La Sagrera i de Sant Andreu. Les tasques permetran col·locar en la seva posició final totes les vies en ample ibèric convencional. En paral·lel i durant tot l’estiu continuaran les obres del tramvia a diversos punts de la Diagonal i les de l’estació de Sarrià per a la L9 del metro.