Un any més tornen les obres a Barcelona a l'estiu. L'Ajuntament aprofita quan hi ha menys gent a la ciutat per realitzar tota mena d'obres a Barcelona: hi haurà reformes als carrers, places, vies, avingudes, districtes... i, com no, també als transports públics com el metro, Rodalies, els Ferrocarrils de la Generalitat...

Aquestes obres a Barcelona durant l'estiu 2022 t'afectaran d'alguna forma o una altra, ja sigui en forma de talls a carrers o afectacions al transport públic. Aquí tens un repàs de les més importants. T'explicarem com poden alterar el dia a dia durant els tòrrids mesos estiuencs.

1. Superilla de l'Eixample

Una de les obres més destacades d'aquest estiu 2022 a Barcelona serà la Superilla de l'Eixample. Els treballs previs en els primers 4 eixos verds d'aquesta Superilla començaran aquest mateix mes de juliol amb la reubicació de les estacions de Bicing i dels punts de càrrega i descàrrega.

Després, a l'agost començaran els treballs estructurals en aquests 4 eixos. Aquesta fase comportarà inevitablement canvis en la mobilitat: es tallarà la circulació per als vehicles de pas als carrers Consell de Cent, Rocafort, Borrell i Girona. L'Ajuntament de Barcelona ha confirmat que almenys no hi haurà afectacions en el transport públic.

2. Via Laietana

Aquestes obres a la Via Laietana de Barcelona ja porten setmanes en marxa. El que es realitzarà aquest estiu és la continuació de l'ampliació de l'amplada de les voreres. Com a resultat, els vehicles privats només podran circular en direcció al mar una vegada hagi acabat aquest procés.

Aquesta setmana ja va començar la feina entre la plaça Urquinaona i el carrer Joaquim Pou. A partir del 7 d'agost, es tallarà totalment el trànsit entre els dos sentits. A partir de llavors, les feines passaran de la vorera dreta (entre la plaça Antoni Maura i Jonqueres) a la vorera de Besòs.

3. Espai Barça

L'Espai Barça és un projecte ambiciós que engloba la reurbanització del Camp Nou i la resta del seu entorn. Això comportarà, entre altres coses, la creació d'un nou Palau Blaugrana, d'instal·lacions esportives i d'un auditori. Això implica una gran reforma que inclourà al voltant d'uns 40.000 metres del districte de Les Corts.

En concret, es produirà una reurbanització del carrer Méndez Pelayo i de la rotonda de l'Avinguda Joan XXIII-Menéndez Pelayo. També es realitzarà la connexió del carril bici de l'avinguda Joan XXIII amb la plaça Pius XII. L'Espai Barça resultant serà un entorn obert que a més quedarà totalment integrat a la ciutat de Barcelona.

4. Tramvia per la Diagonal, fins a Verdaguer

Aquestes obres de Barcelona durant estiu de 2022 consisteixen en la urbanització del tram entre els carrers Marina i Nàpols. Com et pot afectar aquesta feina en concret? Durant el procés estarà prohibit girar des del carrer Marina cap a avinguda Diagonal. Els vehicles hauran de girar per carrer Aragó si volen dirigir-se al centre de Barcelona.

5. Talls a l'L5 del metro de Barcelona

L'1 de juliol ja van començar les obres de l'L5 del metro de Barcelona per renovar la via, el balastre, les travessies, les fixacions... Això significa que, fins al 31 de juliol, es produiran afectacions en el tram Sagrera-Horta. Això no és tot: entre l'1 i el 31 d'agost, els talls seran entre Sagrera-Carmel.

La bona notícia és que hi haurà moltes alternatives de transport públic per sortejar aquestes afectacions al metro, incloent-hi un bus especial que ja es va activar l'1 de juliol i que s'ampliarà l'1 d'agost. Tens més informació sobre això en aquesta guia d'El Nacional.

Obris linea L5 metre|metro TMB estació Diagonal fins Vilapicina Sants Carlos Baglietto
Estació Diagonal de la L5 del metro|metre de Barcelona / Foto: Carlos Baglietto

6. La transformació verda del carrer Pi i Margall

El carrer Pi i Margall es convertirà en un altre eix verd de Barcelona i només tindrà un carril de circulació. Per dur a terme aquesta transformació, ja ha començat la primera fase de les obres. Es manté un carril de circulació per sentit en tot el tram menys entre el carrer Escorial i Sant Lluís. L'objectiu de l'Ajuntament és que s'assembli bastant a com ha quedat el passeig Sant Joan.

Si sols pujar o baixar en alguna de les parades de bus de Pi i Margall, tingues en compte que algunes es veuran afectades per les obres. També s'ha confirmat que les obres s'estendran aquest estiu al carrer Encarnació, tot i que encara no hi ha data confirmada.

7. Talls a Rodalies

Les obres en els transports públics continuen. A finals d'estiu es produiran modificacions de via per posar en funcionament la nova estació de Sant Andreu i per col·locar les vies de la línia Barcelona-Granollers en la seva situació final dins de les estacions de La Sagrera i de Sant Andreu.

Com t'afectaran aquestes obres? Durant 3 mesos, mentre durin aquestes obres, el servei de l'R2 estarà tallat entre les estacions de Sant Andreu Comtal i el Clot.

8. Nous carrils bici a Sants i Mans

Durant aquest estiu 2022 (el juliol i l'agost), s'aprofitarà per avançar i acabar la confecció dels nous carrils bici de Barcelona tant al carrer Sants com a Manso. Mentrestant, durant els primers dies de juliol, ja s'ha implantat un nou eix per a bicis al carrer Ferran.

9. Talls en l'L3 del metro de Barcelona

L'L5 del metro no serà l'única amb afectacions durant aquest estiu. Entre l'11 de juliol i el 27 d'agost, es faran feines de millora en la via en el tram entre les parades Paral·lel i Liceu. Com t'afectaran aquestes obres? Pren nota.

D'una banda, l'estació de Liceu quedarà parcialment inoperativa per fases. Entre l'11 i el 19 de juliol els trens del metro no s'aturaran a l'andana direcció Zona Universitària i, entre el 20 i el 30 del mateix mes, no es pararan en direcció Trinitat Nova. A més, entre l'1 i el 17 d'agost, tot el tram entre les estacions Paral·lel i Liceu quedarà inoperatiu. Al contrari que amb les obres de l'L5, no hi haurà llançadores especials, sinó que es recomana anar caminant entre parades afectades o bé utilitzar combinacions de busos. Tens més informació en aquesta guia d'El Nacional.

10. Obres prèvies de l'L8

Una de les imminents obres ferroviàries més importants de Barcelona és el túnel que unirà les estacions FGC de Plaça Espanya i Gràcia, amb la consegüent prolongació de la línia 8. Aquest treball es troba en fases molt primerenques i, ara per ara, només hi haurà afectacions puntuals al túnel de Gran Via i limítrofes. Però no es planeja realitzar encara talls de circulació.