La Cambra de Comerç de Barcelona ha manifestat aquest dimarts el seu rebuig als actes vandàlics de les festes de la Mercè i s'ha solidaritzat amb els comerços, empreses i persones treballadores afectades. La corporació s'ha posat a disposició del comerç per ser el seu altaveu i ha ofert la seva col·laboració a les administracions per evitar que aquests fets no es tornin a repetir. La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat a les administracions treballar conjuntament per identificar i aplicar les solucions "més adequades" després dels aldarulls de les festes de la Mercè.

En un comunicat aquest dimarts, la corporació de dret públic ha advertit que els actes de salvatgisme contra el comerç i el mobiliari urbà generen un gran impacte econòmic als negocis afectats i afecten la imatge de Barcelona. La Cambra ha recalcat que aquests actes que, per altra banda, "no s’haurien de produir i menys encara en el context d’una de les dates destacades de l’agenda cultural de la ciutat". Per resoldre el problema, la corporació ha anat més enllà de les mesures punitives a curt termini, i ha reivindicat polítiques socials, educatives i fiscals per augmentar el benestar.

Comunicat de Creu Coberta

Els comerciants de l'eix Creu Coberta han comptabilitzat el conjunt de desperfectes i destrosses causades pels vàndals que van campar durant la nit del divendres a dissabte a aquest eix comercial barceloní. En una nota, han subratllat el robatori de material d'un comerç i vidres i persianes trencades. Sense comptar el mobiliari urbà, motocicletes i desperfectes privats, Creu Coberta ha avaluat en uns 95.000 euros les destrosses. Per aquests motius, han considerat "intolerable" que, advertides les institucions públiques i les forces policials i de seguretat que podria tornar a succeir el que va ocórrer l'any passat, no s'hagin pres les mesures pertinents per garantir que no es reproduís novament.

L'eix comercial Creu Coberta ha emfatitzat que "la prevenció és la part més important de la seguretat". "Aquesta manca de previsió, deixant-ho a la confiança cega en la ciutadania no pot ser la tònica habitual", han exclamat els comerciants, que han demanat al departament d'Interior que destini més agents dels Mossos d'Esquadra a la ciutat comtal. "Les propostes que van en la línia de l'educació pública, el civisme i la mediació no responen a una necessitat urgent de la ciutat. Aquestes són respostes a llarg termini. En canvi, la ciutat demana respostes diàries, urgents i efectives. No tot és policia", ha sentenciat Creu Coberta.

Jaume Collboni ataca la Generalitat

El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha declarat aquest dimarts que "l'Ajuntament ha fet tot l'esforç, però això no només és cosa del consistori, també és qüestió del departament d'Interior i de la Generalitat i encara no he vist els seus representants manifestar-se sobre això". El primer tinent d'alcalde, que ha visitat aquest dimarts al matí el comerç afectat al carrer Creu Coberta, ha dit que no cal minimitzar la gravetat dels fets, “però tampoc traslladar la idea que tota la Mercè ha anat malament". Finalment, Collboni ha demanat fer una reflexió general perquè els responsables polítics aportin solucions que impliquin revisar els protocols, l'afluència dels espais i augmentar la presència policial si és necessari.