Militant antiracista, activista LGBTI, diputada al Parlament de Catalunya i aposta de la CUP per tornar a l'Ajuntament de Barcelona. Basha Change, avui a la cambra catalana, és la favorita per encapçalar la candidatura anticapitalista a la capital catalana a les eleccions municipals del maig de l'any que ve. Serà una plaça complicada de torejar, on els cupaires havien tingut representació però que van perdre el 2019. Però des de la formació es mostren convençuts que podran tornar al plenari en vuit mesos.

Oficialment, encara està tot per decidir. Per ara hi ha una llista de quinze candidats proposats pels diversos nuclis i organitzacions que integren la CUP de Barcelona. Aquest diumenge se celebrarà una assemblea plenària, que decidiran els deu primers candidats, i l’endemà s’anunciarà oficialment la candidatura. Des del partit insisteixen que encara és “un procés obert”. No obstant això, de forma oficiosa, diverses fonts internes consultades donen per feta que la llista estarà encapçalada per la diputada Basha Changuerra, a proposta del nucli de Nou Barris. Els altres catorze noms que completaran la llista són Clara Camps, Dani Celma, Thaïs Cloquell, Joan Sebastià Colomer, Joaquim Delgado, Jordi Estivill, Eva Fernández, Marta Gilabert, Santi González, Jordi Gutiérrez, Adriana Llena, Albert Martín, Marga Olalla i Alfons Romero.

Basha Changue, de trenta-set anys, és filla de la immigració: té ascendència guineana i cordovesa. Des de fa tres anys combina l’activisme amb una trajectòria política institucional intensa. De fet, ja va ser regidora a l’Ajuntament de Moià, la seva ciutat de naixement, entre el 2019 i el 2021 per la candidatura local de la CUP, càrrec que va deixar quan va entrar com a diputada al Parlament de Catalunya. En paral·lel, va impulsar l’organització cooperativa afrofeminista AfroFem Koop i també és membre de la Comunitat Negra, Africana i Afrodescendent de Catalunya (CNAACAT). A la cambra catalana centra la seva activitat en qüestions de racisme institucional i igualtat de gènere. Ha liderat iniciatives com la reforma de la llei contra la LGTBIfòbia per a prohibir les “teràpies" que pretenen convertir en heterosexuals les persones del col·lectiu. Els anticapitalistes volen aprofitar la seva projecció com a diputada.

Protagonisme a la Diada

Una mostra de la projecció que la CUP vol donar a Basha Changue és la seva participació a la Diada d'enguany. Va ser una de les tres persones que va pujar dalt de l'escenari, al Born, en acabar la tradicional manifestació de l'esquerra independentista. "L’Estat no entén de democràcia i hem d’estar preparades per l’embat. Lluitem fins a vèncer!”, va advertir des de la Plaça Comercial. La diputada anticapitalista va centrar la seva intervenció en criticar les “reformes laborals perverses”, va fer una defensa del municipalisme i va avisar que cal actuar contra “l’extrema dreta”, que recull la decepció de la ciutadania amb “falsos enemics".

La CUP de Barcelona, en mans d'una gestora, no es troba en les seves millors hores. A les últimes eleccions municipals, amb Anna Saliente al capdavant, va passar de tres a zero regidors, d'un 7,4% dels vots a un 3,9%. Va obtenir pocs més vots que la candidatura Primàries de Jordi Graupera, que va afectar el conjunt de forces independentistes.