“Ens movem perquè tot canviï”. És el lema de la manifestació de l’Esquerra Independentista per la Diada 2022, que ha convocat aquest diumenge a Barcelona, Lleida, Girona i Reus, després de dos anys sense convocatòries a causa de la pandèmia. La intenció -sosté- és “d’assenyalar la falta d’una agenda social que abordi la incertesa i la precarietat a la qual s’han vist abocades les classes populars del país en un context de crisi econòmica i social”, i per això convida tothom a mobilitzar-se. A Barcelona, la manifestació ha arrencat cap a les set de la tarda a la plaça Urquinaona, i s'han recorregut els carrers fins a arribar a la plaça Comercial, davant del Born, on es fa l’acte polític, des d'un quart de nou del vespre. Hi han participat uns 2.000 manifestants, tot i que la CUP eleva la xifra de participants fins a les  8.000 persones. La manifestació ha arribat a El Born sense incidents.

Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

Manifestació de l'11 de setembre a Barcelona: recorregut i trams de la Diada 2022

Precisament, a la plaça Urquinaona, punt emblemàtic de les protestes contra la sentència del Suprem als líders independentistes, el CDR Catalunya ha convocat una concentració a les quatre de la tarda, amb els lemes "els carrers seran sempre nostres" i "per fer truites s'han de trencar ous", expressió criminalitzada en ser dita pel regidor de la CUP Joan Coma en un ple de Vic, i que va haver de declarar a l'Audiència Nacional. La protesta ha recorregut la Rambla amb crits contra el Govern i els polítics, fins a unir-se a la manifestació de l'ANC.

 

El recorregut de la manifestació de l'Esquerra Independentista no ha passat per davant de la Prefectura Superior de la policia espanyola, a la Via Laietana (mai ho ha fet), on s’han concentrat els aldarulls d’altres protestes, ja que l’edifici és considerat el símbol de la repressió al franquista i també en democràcia, com els cops policials als votants del Referèndum de l’1-O. El recorregut de la manifestació és: plaça Urquinaona, carrer Trafalgar, avinguda Lluís Companys (on estaran els concerts d’Òmnium) fins a plaça Comercial. L'activista Marcel Vivet i  independentistes amb processos judicials oberts han encapçalat la pancarta, com també mares de la Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes.

Les sis entitats de l’Esquerra Independentista convocants són: Arran, l’organització juvenil de l’Esquerra Independentista; la CUP, partit que en aquesta legislatura té nou diputats; l’organització Alerta Solidària, que porta gran part de la defensa d’activistes independentistes; la Coordinadora Obrera Sindical (COS), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Endavant OSAN. I, alguns diputats de la CUP han anunciat que assistiran a la manifestació unitària de la Diada, convocada per l’ANC.

diada nacional catalunya Marcel vivet manifestació esquerra independentista / Foto: Pau de la calle
Marcel Vivet a la manifestació d'Esquerra Independentista. / Foto: Pau de la Calle

 

 

Crítics amb el Govern en el manifest 

En el seu manifest de la Diada 2022, l’Esquerra Independentista remarca que, com sempre, la classe treballadora assumeix tots els costos de la crisi energètica i econòmica actual i critica les poques accions del Govern per revertir-ho, com també que “no ha plantat cara a la imposició del 25% de castellà” a les escoles. “El govern de Pere Aragonès va començar prometent suposades revolucions amb les seves polítiques ecològiques, feministes, democràtiques i socials, però ja s’ha demostrat que aquestes promeses no eren ni tan sols una il·lusió, sinó una autèntica farsa. Aquest govern està completament doblegat als interessos del capitalisme patriarcal”, se sosté en el manifest.

Les sis entitats convocants insisteixen que cal “la ruptura política amb l’Estat” i conclou: “El socialisme feminista al segle XXI no és una il·lusió, és una necessitat. I que els Països Catalans no són un somni romàntic, sinó una realitat palpable amb les lluites populars.” Al matí, també han assistit a la concentració para recordar el jove comunista Gustau Muñoz , "assassinat a mans de la policia espanyola", al carrer Ferran de Barcelona.

Després de la manifestació, s'ha fet l'acte polític. Hi han intervingut Marina Gispert, portaveu d’Arran; Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària; Cati Morros, portaveu del sindicat COS; i Basha Changue, portaveu de la CUP. 

L’Estat no entén de democràcia i hem d’estar preparades per l’embat. Lluitem fins a vèncer!”, ha afirmat Basha Changue, portaveu de la CUP, que ha centrat la seva intervenció en criticar les “reformes laborals perverses” i que cal actuar contra “l’extrema dreta”, que recull la decepció de la ciutadania amb “falsos enemics”. Abans Martí Majoral, portaveu d’Alerta Solidària, ha recordat les causes judicials guanyades, però també la de persones com Adrián Sas, i William amb condemnes.  “ERC és la quinta columna”, ha denunciat Majoral, com també la gestió dels Mossos d’Esquadra i l’espionatge a l’esquerra independentista. L'acte ha acabat amb himnes catalans, com La Balanguera i els Segadors, i una actuació  musical.

diada nacional catalunya Regüant Juvillà Urquinaona / Foto: Pau de la Calle

Eulàlia Regüant i Pau Juvillà a la manifestació d'Esquerra Independentista. / Foto: Pau de la Calle