El controvertit urbanisme tàctic aplicat per l’Ajuntament de Barcelona per tal de convertir a cops de pintura zones destinades al trànsit rodat a espais d’ús per a vianants tindrà continuïtat amb l’anomenat "verd tàctic", un concepte inserit en el Pla Natura 2021-2030 que aquest dilluns ha presentat el regidor Eloi Badia per anunciar la intenció d'augmentar en quasi vint hectàrees les zones de verd fins al 2023.

La previsió del consistori és incidir en les zones amb més dèficit a partir de l’articulació d’aquest verd tàctic amb un seguit d’actuacions que se centraria en espais no clarament considerats com zones verdes, com ara “cobertes verdes, mitgeres, interiors d’illa i eixos verds”. Aquests tipus d’actuacions se centrarien principalment als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample.

Dins d’aquest nou pla, la previsió és arribar a sumar 18,6 hectàrees més de verd el 2023, amb l’execució d’una quarantena d’actuacions, que s’afegiran a les més de 20 hectàrees executades entre els anys 2019 i 2021 amb 82 actuacions. Entre les actuacions d’aquest “pla ambiciós” en paraules del regidor Badia s’inclou la transformació d’espais com la Magòria i la Sagrera.

Tres eixos

Aquest pla s'estructura en tres eixos: el primer, augmentar el verd i la biodiversitat amb una distribució equitativa i fent èmfasi en la connexió amb els espais verds de l'entorn metropolità, com Collserola i els espais fluvials del Llobregat i el Besòs.

El segon eix se centra en la conservació i la millora del verd i la biodiversitat amb l'objectiu d'arribar fins a les 385 hectàrees el 2023, que representaran un 38% del total de verd a la ciutat (actualment Barcelona disposa de 316 hectàrees d'aquest tipus de verd); i en aquest àmbit contempla crear un observatori de la biodiversitat.

Per arribar a les 385 hectàrees, Badia ha explicat que el verd s'instaurarà a "punts petits que es poden ubicar a tot arreu" i també en grans parcs de la ciutat on alguns dels àmbits estaran més naturalitzats.

Finalment, el tercer eix preveu la participació ciutadana per acollir iniciatives i oferir propostes concretes perquè els veïns, les organitzacions, entitats i administracions puguin tenir un paper actiu en la promoció de la biodiversitat.

De tota manera, el Pla encara no està tancat i segueix ara un procés participatiu ciutadà mitjançant el qual es debatrà, es formularan suggeriments i propostes, i amb el que s'acabarà de tancar la proposta abans de redactar finalment.

 

Imatge principal: Jardí vertical a l'avinguda Josep Tarradellas / AjBCN