Res fa pensar que aquest estiu de 2022 sigui massa millor que el de 2019, l’any que durant els mesos d’estiu es van batre tots els rècords d’inseguretat i delictes a Barcelona, la capital de Catalunya. Aquest dijous s’ha celebrat a Barcelona la Junta Local de Seguretat de la ciutat, que ha liderat l’alcaldessa Ada Colau i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyats dels màxims responsables de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra a la ciutat. Ajuntament i Interior comparteixen diagnòstic i saben que la ciutat tornarà a presentar les dades de turisme i recuperació econòmica d’abans de la pandèmia, un fet que, tenint en compte que hi haurà molta més gent, també dispararà els delictes

Més agents per un estiu complicat

Per fer-hi front, Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra han ampliat el seu nombre d’agents que patrullaran la ciutat durant aquests mesos que venen. Els Mossos d’Esquadra incrementaran la seva plantilla en 65 efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana que se sumaran als efectius policials que ja treballen de manera ordinària a la ciutat. Les comissaries que reben aquest reforç extraordinari del Pla d’Estiu són Ciutat Vella, Eixample i Sant Martí.

A més, aquest any es reforça la nit amb equips d’ordre públic: la Brigada Mòbil desplegarà diàriament a les nits dos equips i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) ho farà també amb tres equips més, tal com ja es fa durant els altres mesos de l’any. Per la seva banda, la Guàrdia Urbana també augmenta el nombre d’efectius policials durant els mesos d’estiu. Més de 1.000 agents del cos de policia barceloní treballaran per garantir la seguretat a la ciutat -una mica més d’un 10% més que l’any passat. També s’ha incrementat la presència durant la nit, que s’ha pogut augmentar en un 35%. 

Dades semblants a les de 2019, l'estiu més calent

Entre els delictes que fan més patir a la policia, a més de les agressions i abusos sexuals, que s'han disparat, són els robatoris amb violència. Segons les dades provisionals, a l’espera de tancar el mes de juny -que es fa el 10 del mes següent-, els robatoris violents a la ciutat de Barcelona es mantenen gairebé iguals que els de l’any 2019, l’any que va ser el pitjor dels darrers anys en violència a la via pública. Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, han baixat lleugerament, un 6,5% si comparem els robatoris de juny de 2019 amb els de juny de 2022. En canvi, el mes de maig el descens només va ser de l'1%, assemblant-se molt el maig de 2019 al maig de 2022 pel que fa als robatoris amb violència a la via pública de Barcelona, els que es fan servir per robar mòbils (52%), bosses de mà (21%), el rellotge (7,2%) i les joies (5,4%). 

Aquestes dades, que són iguals que les de 2019 i molt superiors a les de 2018, demostren que l’estiu d’aquest any pot ser igual o pitjor que el d’aquell any, abans de la pandèmia, i que es recorda molt complicat a Barcelona.

Cada dia hi ha 30 robatoris violents a Barcelona

Segons les dades del departament d’Interior, entre els mesos de gener i juny s’han registrat més de 5.100 robatoris violents a la ciutat -les dades de juny són provisionals, però ja s’han sumat-, un fet posa sobre la taula una dada que genera preocupació: cada dia hi ha 30 robatoris violents al carrer de Barcelona, sobretot, al centre de la ciutat, el que s’ha convertit en la zona zero de la inseguretat i la delinqüència. 

La majoria d’aquests delictes estan protagonitzats pels mateixos lladres, que són coneguts de la policia i que van acumulant desenes d’antecedents. Per fer-hi front, Mossos d’Esquadra fa temps que va posar en marxa el Pla Tremall, un pla policial que augmenta el patrullatge a les zones més massificades de la ciutat i que se centra a detectar i detenir aquesta mena de delinqüents. Aquesta activitat policial, però, ha d’anar acompanyat també de mesures judicials contra els lladres que són arrestats.

El conseller Elena ha aprofitat la roda de premsa d’aquesta Junta Local de Seguretat per tornar a demanar que el Congrés aprovi la reforma del Codi Penal que farà que la reincidència sigui un agreujant de la pena i això faci disminuir els reincidents, que podran ingressar a presó.