L’estiu a Barcelona es preveu complicat. Ningú ho amaga, ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que sap que la recuperació del turisme farà que creixin també els delictes, ni tampoc el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, que també ha reforçat la presència de Mossos a la ciutat capital de Catalunya per evitar que les dades de robatoris i furts, que ara semblen contingudes, superin les del calent estiu de l’any 2019, on es van batre tots els rècords de delinqüència. Però hi ha una dada que no deixa dormir als responsables de seguretat de la ciutat, les xifres de denúncies d’agressions sexuals i d’abusos sexuals que s’han registrat a Barcelona entre els mesos de gener i maig de 2022.

Comparades amb les dades de 2019, l’any prepandèmic, que permet fer una comparativa més real amb les dades d’aquest 2022, les denúncies per aquest dos tipus de delictes s’han disparat. L’any 2019, durant els cinc primers mesos de l’any, es van denunciar a Barcelona 87 agressions sexuals. En el mateix període, aquest 2022, se n’han denunciat 114, un 31% més que abans de la pandèmia -i un 6,54% respecte a l’any 2021. En el cas dels abusos sexuals les xifres també pugen. L’any 2019 se’n van denunciar 194 i aquest 2022, també durant els cinc primers mesos de l’any, se n’han denunciat 216, el que significa també un creixement d’aquest tipus de delictes, des de 2019, de l'11%, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. 

Cada dia dues agressions o abusos a Barcelona

Les dades són especialment negres i demostren que aquesta xacra s’ha disparat, i més tenint en compte que els experts en seguretat creuen que encara existeix infradenúncia, és a dir, que no tots els casos arriben a ser denunciats per les seves víctimes, pel motiu que sigui. Les dades de 2022, sumant les agressions i els abusos, confirmen que durant aquests primers mesos de 2022 s’han registrat més de dues agressions o abusos sexuals cada 24 hores a la capital de Catalunya. També hi ha una dada per a la preocupació: segons les dades facilitades pels mateixos Mossos d’Esquadra, més d’un 25% d’aquests delictes encara no s’han pogut resoldre.

L’alcaldessa Colau i el conseller Elena, que han comparegut avui per donar detalls de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, han explicat que durant l’estiu a la ciutat es dissenyaran recorreguts segurs per evitar delictes sexuals amb patrullatge dinàmic a les zones d’arribada i de retorn dels espais d’oci de la ciutat.

Més violència de gènere

Més enllà de les agressions i abusos, també han crescut els delictes relacionats amb les amenaces (15% més), maltractaments en l’àmbit de la llar (66% més) i també el trencament d’ordres d’allunyament (101% més) amb relació a 2019 en els mateixos primers mesos de 2022. De gener a maig a la ciutat de Barcelona una dona ha estat assassinada a mans de la seva parella, per contra de les quatre dones que l’any 2019 van ser assassinades per la seva parella o exparella.