Els Mossos d’Esquadra treballen amb la hipòtesi que l’estiu d’aquest 2022 serà igual o més complicat que el de l’any 2019, el darrer abans de la pandèmia i de la caiguda en picat del turisme a tota la zona de costa de Catalunya. Un estiu, doncs, que es preveu negre, com el del 2019, on, sobretot Barcelona, la capital de Catalunya, va arribar a estar fora de control. Crims, robatoris, furts, desordres públics i agressions sexuals eren gairebé el pa de cada dia d’una ciutat que es va convertir en la zona zero de la delinqüència al país.

Ara, amb el coronavirus bastant controlat, l’activitat econòmica torna a caminar i les previsions apunten que el turisme, a la capital, serà igual o superior al dels mesos de més calor de l’any 2019. Per fer-hi front, aquest matí el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, han presentat la campanya d’estiu que preveu, entre el 27 de juny i el propvinent 4 de setembre el reforç amb més presència d’agents de seguretat ciutadana a la ciutat i a tota la zona litoral i també l’increment d’hores de patrullatge i reforç d’equips d’ordre públic, amb la presència, durant tot l’estiu, de dues furgonetes de la Brigada Mòbil a la ciutat de Barcelona al torn de nit, a requeriment de les patrulles i dels dispositius que es puguin fer.

Barcelona, zona zero

Concretament, els Mossos d’Esquadra ampliaran la presència policial en vint municipis del litoral i, sobretot, a la ciutat de Barcelona, on agents en pràctiques de l'última promoció se sumaran a les plantilles ordinàries, per reforçar les comissaries de l’Eixample, Gràcia, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella, l’aeroport del Prat i tota la xarxa de transport metropolità. 

Els índexs de delinqüència es tornen a situar a les dades negres de 2019. Fins i tot, tot i que encara queda un dia, sembla que el juny del 2022, a la ciutat de Barcelona, serà pitjor que el que va ser l’any 2019, la prèvia d’un estiu massa calent a la capital de Catalunya

Comissari Estela Mossos 3
El conseller Elena i el comissari Estela, a la seu d'Interior / Foto: Carlos Baglietto

A més de més agents i dels dispositius específics que ja fan els Mossos d’Esquadra a Barcelona —el conegut Pla Tremall per atacar la multireincidència i el pla específic per lluitar amb agents de paisà contra els lladres de rellotges—, el comissari en cap ha explicat que aquest 2022 la policia treballarà amb més “estratègia” i “intel·ligència operativa” per adequar els dispositius i el repartiment de patrulles, de seguretat ciutadana i ordre públic, per treballar millor la prevenció, de cara a un estiu que no ha negat que es preveu calent, si més no, amb unes dades que poden recordar el negre 2019.

Analitzar, dia a dia, el mapa de la delinqüència

Si bé és cert que la principal preocupació dels Mossos d’Esquadra en aquest pla és la delinqüència i els delictes contra la llibertat sexual, el mateix comissari Estela ha afirmat que és una de les peces claus del Pla d’Estiu anar treballant, dia a dia, quines són les necessitats que es generaran a cada part del territori i adequar-se a la tipologia delictiva que s’hi generi. Ha posat com a exemple l’operatiu dissenyat a Barcelona per intentar fer front a la guerra contra els “rellotgers” que s’han fet forts al centre de la ciutat assaltant turistes per fer-se amb els seus rellotges de luxe.

Tot i que Barcelona és la peça del tauler que més preocupa la policia catalana, els Mossos d’Esquadra també incrementaran la presència d’agents per tota la zona de la costa. Uns 250 policies més que durant l’hivern, quan aquestes ciutats i pobles del litoral del país, sense turistes, són completament diferents. Amb relació a 2019, aquest pla estival comptarà amb 50 agents més.

Comissari Estela Mossos
L'estiu a Barcelona pot ser igual o pitjor que el de l'any 2019 / Foto: Carlos Baglietto

 

Més policies també a l’interior de Catalunya

El conseller Elena ha recordat, que gràcies a les promocions que s’han fet els darrers anys, i també en relació amb l’any 2019, hi ha un total de 500 agents més per tot el país en les zones d’interior. El comissari Estela ha recordat el compromís de Mossos amb el territori i ha recordat que si bé els esforços es faran a la zona de costa, pel volum de turistes, també s’ampliarà la presència policial en municipis i comarques de l’interior del país en dispositius especials per festivals o festes majors.

A més dels dos equips de la Brigada Mòbil que patrullaran per la ciutat de Barcelona sumant a la tasca que ja fa l’ARRO de Barcelona, també hi haurà servei gairebé permanent durant tot l’estiu a Lloret, també amb equips de la Brigada Mòbil, i per primer cop, la costa comptarà amb les tres embarcacions de la nova Unitat de la Policia Marítima i els seus 55 efectius.