Contenidors plens d’escombraries fins dalt de tot i amb bosses acumulades pels costats, carrers bruts tothora, estralls del turisme de borratxera amb les primeres llums del dia, escocells assilvestrats, parterres deixats de la mà de Déu, parcs ressecs, muntanyes de fulles d’arbres sense recollir, accions d’urbanisme tàctic del tot degradades i, al capdamunt de tot, barris en peu de guerra per polèmics nous sistemes de recollida de la brossa...

Aquest és el panorama que s’ha pogut viure i veure les darreres setmanes a la ciutat de Barcelona, en especial durant un mes d'agost especialment sec, que ha contribuït a l’expansió de males olors i agreujat per un continu de festes il·legals que no només se salten el toc de queda vigent, sinó que deixen el seu rastre l’endemà. I tot plegat en un moment en què la ciutat es troba en plena implementació del nou contracte de neteja, amb un pressupost anual de 287 milions d’euros.

A Barcelona la merda se’ns menja? Aquesta és la impressió d’entitats veïnals i partits de l’oposició a l'ajuntament, malgrat que l’equip de govern municipal encapçalat per l’alcaldessa, Ada Colau, nega que hi hagi cap alteració en la situació de la neteja a la capital catalana. A peu de carrer, però, la brutícia salta a la vista. Com hem arribat fins aquí?

Barcelona, posa’t bruta?

‘Barcelona, posa’t guapa’ va ser un dels eslògans que més va triomfar en la ciutat preolímpica maragalliana. Tot i que inicialment el lema anava vinculat a la rehabilitació de façanes, la campanya, iniciada el 1985, va quedar com un referent per als barcelonins i la consecució d’uns estàndards de neteja fins aquell moment mai assolits.

En l’actualitat, però, el lema oficiós sembla tot el contrari, ‘Barcelona, posa’t bruta’: “Puc asseverar que Barcelona està més bruta que mai”, assegura taxatiu Manel Martínez, vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta i membre de la plataforma Tsunami Veïnal, col·lectiu ciutadà que aplega una quarantena d’associacions de veïns i que ja ha organitzat diverses manifestacions en contra de la gestió de l’ajuntament Colau.

contenedores basura suciedad en Barcelona - Sergi Alcazar

Contenidors del carrer Diputació amb Passeig de Gràcia, el centre de la ciutat tampoc se salva de la brutícia / Foto: Sergi Alcàzar

En declaracions a ElNacional.cat, Martínez afirma que a la Barceloneta, “els contenidors són una veritable vergonya, en un any ningú ha vingut a netejar-los ni desinfectar-los”, i com a veí de l’Òstia aprofita per posar sobre la taula una casuística molt especial d’aquest barri, l’estat de les platges, “malgrat la feinada que fan els tècnics de neteja”. “A la gent que va a nadar a primera hora del matí els és impossible arribar a l’aigua, amb tot de vidres trencats, vòmits i de tot”, afirma, per concloure amb certa ironia: “Caldria treure la sorra i posar-la de nou cada dia”.

La nova concessió, “la més cara de la història”

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar al ple del mes de març l’adjudicació a quatre empreses de la concessió del servei de neteja, amb un pressupost de gairebé 300 milions d’euros anuals —al voltant del 10% del pressupost anual del consistori— i una vigència de vuit anys. El repartiment per zones va quedar distribuït de la següent manera: Zona centre (Ciutat Vella, Eixample i Gràcia), per a FCC Medio Ambiente, SA; Zona oest (Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi): Corporación CLD, Servicios Urbanos de Tratamiento de Residuos, SL; Zona nord (Horta-Guinardó i Nou Barris): Valoriza, Servicios Medioambientales, SA; i Zona est (Sant Andreu i Sant Martí): Urbaser, SA.

Aquesta despesa, “la més cara de la història”, segons apunta Martínez, ha de comportar una exigència política perquè tot es faci correctament i amb diligència, i els principals partits de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona, ERC i JxCat, hi estan d’acord.   

Jordi Coronas, portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, assegura a ElNacional.cat que la deixadesa de la ciutat “és evident”, perquè “només cal passejar per qualsevol districte per comprovar-ho”, tot afegint que “en el cas dels parcs hi ha un problema de mala gestió del verd”.

En tot cas, assenyala que el problema principal de tot plegat és la situació actual d’implementació de la nova concessió, que “ha arribat tard i amb molts problemes de maquinària envellida”. Per això fa una crida a l’ajuntament perquè les empreses que gestionen la neteja “incrementin els serveis” i inverteixen en “maquinària nova” i apunta que la plena implementació de la nova contracta “trigarà més d’un any que es posi en marxa”.

Per la seva banda, Francina Vila, regidora i portaveu adjunta del grup municipal de JxCat, coincideix que Barcelona està “brutíssima, i més en un moment que tenim menys visites que mai”. En aquest context de “carrers bruts, contenidors plens i amb escombraries al voltant, fulles dels arbres sense recollir i zones verdes brutes i degradades”, Vila apunta que és el moment d’exercir “exigència política” i “posar fil a l’agulla”.

Balmes basura suciedad en Barcelona - Sergi Alcazar

Una petita mostra de l'acumulació de fulles en els escocells dels arbres del carrer Balmes / Foto: Sergi Alcàzar

La proposta de JxCat per revertir la situació de brutícia passa per un “pla de xoc de neteja i manteniment”, que ja ha estat requerit a l’Ajuntament, i procedir a fer “una radiografia dels districtes” per diagnosticar els problemes. Per això mateix, exigeix a Colau que el govern municipal tingui com a prioritat “que la ciutat estigui neta i endreçada”. “Ara mateix no és la seva prioritat”, afegeix Vila consultada per aquest mitjà. 

Sant Andreu, zona zero de la brutícia

La percepció que Barcelona està més bruta que mai és constatable a tots els districtes, però especialment als més concorreguts i populars com ara Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia o Nou Barris, però si un districte es destaca per sobre dels altres en aquesta qüestió és el de Sant Andreu, on als problemes genèrics de la ciutat s’hi suma la posada en pràctica del sistema de recollida Porta a Porta, que va començar el 24 de maig i que preveu expandir-se el 18 d’octubre.     

Bona part dels veïns del nucli central d’aquest districte, autèntica zona zero de la brutícia a la ciutat, s’han alçat en contra d’un sistema que genera més brutícia al carrer en quedar sense recollir la brossa que no compleix la normativa i calendari previst i que ara, amb la calor, ha fomentat l’aparició de plagues, com rates i insectes. Malgrat que fonts de l’Ajuntament consultades per ElNacional.cat asseguren que “no s’ha detectat cap anomalia pel que fa a plagues a Sant Andreu relacionada amb el Porta a Porta”, i que  per evitar problemes de brutícia, “el servei s’ha reestructurat per donar resposta a les necessitats derivades de l’actual sistema de recollida de residus”, membres del col·lectiu Porta a Porta Sant Andreu del Palomar contactats per aquest mitjà indiquen: “Mai havíem tingut els carrers més bruts que ara”. 

basura orgánica - Montse Giralt

El Porta a Porta orgànic del barri de Sant Andreu, una crida d'atenció pels amics de quatre potes / Foto: Montse Giralt 

Tenim rates i de fet ho vam comentar al principi amb l’ajuntament, però no ens feien cas, i ara en els darrers dies ja hem vist molts vídeos de rates campant al seu aire pels carrers”, apunten des del col·lectiu alhora que afirmen que “evidentment”, hi ha un “augment d’escombraries al carrer”, ja que “d’entrada el mateix sistema ja preveu que es deixin al carrer les escombraries de forma separada, per tant, només per això ja en tenim moltes més que abans i a més, disgregades”.

De fet, per evitar que els veïns díscols se saltin la normativa del Porta a Porta, l’ajuntament ha implementat un nou model de paperera en espais com el passeig de Fabra i Puig, amb una peça metàl·lica al mig que impedeix depositar-hi objectes grans. Fonts municipals asseguren que aquest model de paperera està “en zones on es detecten actes d’incivisme respecte a l’abandonament de bosses de residus”. “No està permès llençar bosses d’escombraries a les papereres urbanes”, recorden des del consistori.

Què fa l’ajuntament?

Malgrat les evidències a peu de carrer de la imatge inusualment bruta de la ciutat, fonts de l’ajuntament recorden que aquest estiu s’ha reforçat la plantilla de neteja en dues-centes persones i assenyalen que “no es registren incidències amb la recollida de residus” i que en cas “que es detectin zones de contenidors amb desbordament es redimensiona el servei per solucionar-ho”.

Pel que fa als escocells i  parterres, que sovint estan plens de males herbes, des de la Casa Gran assenyalen que “l’entrada de flora espontània o autòctona segueix el curs estacional” i que enguany “s’ha fet molta feina preventiva en escocells i no s’han detectat grans punts de desbordament”.

A més, insisteixen que s’han reforçat serveis per evitar situacions habituals en districtes com Ciutat Vella i Gràcia on sovint apareixen pixats al mig de la via pública: “Als carrers dels nuclis antics en zones denses la neteja amb aigua és habitual i ara a l’estiu es reforça aquesta tipologia de serveis”.

gotico basura suciedad en Barcelona - Sergi Alcazar

Pixada en el mig d'un carrer del Gòtic / Foto: Sergi Alcàzar

Respecte a un altre aspecte relacionat amb la brutícia, l’augment de fulles seques de plàtans, el consistori apunta al fet que hi ha hagut un “mes de juliol molt càlid i sense pluja, que ha accelerat que les fulles seques puguin caure”, però en aquests casos “els equips s’han readaptat a aquesta circumstància” i s’ha prioritzat la retirada de fulles “de les zones d’embornals”. 

Per tot plegat, l’Ajuntament de Barcelona assegura que “els serveis de neteja i recollida de residus no han minvat els darrers anys”, però que cal tenir en compte que aquest estiu “Barcelona ha patit un període de pràcticament tres mesos sense pluja”. “Aquest fet té derivades en el servei de neteja i manteniment d’espais verds i clarament té una afectació important en aspectes com el verd més sec, les olors, i els residus naturals en superfície”, admeten, per concloure que, en tot cas, “la neteja i manteniment de l’espai públic és una prioritat de l’Ajuntament de Barcelona i per tant es monitoritza cada servei i es corregeix sempre que és necessari”.

Eloi Badia, el responsable?

Malgrat les explicacions de l’ajuntament, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, apareix com el principal responsable de la situació actual, a qui se li retreu el mal estat de la ciutat i els problemes generats amb la implementació de la nova concessió de neteja. Tant és així que el vicepresident de l’AVV Barceloneta apunta que “la regidoria no és eficient i a l’ajuntament li falta sentit comú”.

I per això, mentre perdura la percepció que Barcelona passa per un període àlgid de brutícia ens encaminen a una tardor on el principal repte serà l’extensió del sistema de recollida Porta a Porta a altres zones de Sant Andreu i probablement al nucli antic de la vila  d’Horta. Ara bé, si els problemes persisteixen, el més probable és que Badia es trobi, com apunta Martínez i encara que soni a tòpic, amb una “tardor calenta”. I és que la sensació a hores d’ara pels veïns és que, efectivament, la merda se’ns menja.

 

Imatge principal: Escombraries acumulades en un carrer de Ciutat Vella / Sergi Alcàzar