El controvertit sistema de recollida d’escombraries porta a porta que l’ajuntament de Barcelona ha implementat al barri de Sant Andreu i que ja està en funcionament al nucli antic de Sarrià des del 2018 no s'atura aquí. Malgrat la revolta veïnal que s’oposa al nou sistema, els plans del consistori passen per la implementació d’aquest mètode de recollida de residus en altres barris de la ciutat, amb l’objectiu d’arribar l’any 2025 a assolir un índex de recollida selectiva del 55%, en compliment de la Directiva europea 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell Europeu.

TUIT porta a porta horta sant antoni

Amb aquests plans i amb la visió, des de l’ajuntament, que el sistema de recollida porta a porta a Sant Andreu té un funcionament òptim, malgrat que bona part dels veïns continuen criticant que la retirada dels contenidors només ha comportat més brutícia als barris, la intenció de l’equip de govern encapçalat per l’alcaldessa Ada Colau passa per l’extensió del porta a porta a dos barris més a mig termini, el d’Horta (al districte d’Horta-Guinardó) i al de Sant Antoni (districte de l’Eixample). En total, dos barris que sumen més de 50.000 habitants, que ben aviat tastaran aquest polèmic sistema de recollida d’escombraries.

Horta, a la tardor del 2021

Segons els plans inicials, donats a conèixer el desembre del 2020, els primers a seguir l’exemple de Sant Andreu seran els veïns d’Horta, precisament un focus d’oposició a Ada Colau a causa de la reurbanització de l’illa de les Bugaderes d’Horta. La implementació tindrà lloc durant la tardor de 2021 i el funcionament es preveu molt similar al que s’aplica ja a Sant Andreu, que en paral·lel ampliarà substancialment la zona de recollida i entrarà en la fase 2.

porta a porta horta foto ajbcn

El porta a porta s'aplicarà a Horta a la tardor del 2021 / AjBCN

La intenció a Horta és recollir els residus porta a porta excepte el vidre, que es recollirà en contenidor mòbil de carrer un dia a la setmana. A més, als blocs plurifamiliars amb més de 100 metres quadrats d’espai lliure comunitari les fraccions es recolliran majoritàriament amb galledes en zones comunes. En el cas d’Horta també es recollirà totes les fraccions de residu comercial amb sistema porta a porta. En total s’arribarà a 23.064 habitants de 9.610 llars i a 639 activitats econòmiques.

Sant Antoni, a principis del 2022

Els veïns de Sant Antoni seran els primers de l’Eixample a provar el nou sistema, que s’implementarà a principis del 2022. En aquest cas, es farà recollida porta a porta de rebuig i envasos en bossa, de paper i cartó en galleda i de vidre i orgànica mitjançant contenidors de carrer.

porta a porta sant antoni foto ajbcn

El porta a porta a Sant Antoni s'implementarà a principis del 2022 / AjBCN

En el cas de l’orgànica està previst, un cop estigui en funcionament el nou contracte de neteja, que es faci amb contenidor intel·ligent que permeti els usuaris la identificació. Com a la resta de barris, està prevista la recollida porta a porta de residus comercials. El porta a porta de Sant Antoni arribarà a 33.996 habitants de 14.165 llars i a 1.551 activitats econòmiques.

 

Imatge principal: Bosses d'escombraries amb missatges crítics contra Colau a Sant Andreu / Porta a porta Sant Andreu