"Les empreses han d'establir un contracte social amb els ciutadans, posant les persones en el centre de la seva activitat," ha afirmat Ángel Simón, president de Agbar i vicepresident executiu de Suez. "Es tracta d'instaurar una fórmula que garanteixi un marc estable per a les pròximes dècades, atorgant a la ciutadania la seguretat i la confiança en la millor gestió d'un bé de primera necessitat i cada vegada més escàs com és l'aigua".

En el transcurs d'una conferència sota el títol "Un futur sense aigua?" impartida al Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (SEBAP), Simón ha subratllat que aquest contracte social implica un contracte inamovible amb els ciutadans. "Ja no es tracta només d'apostar per un model d'empresa de partenariat públic-privat, sinó per un que inclogui també les persones".

De fet, ha subratllat que "mai no hem tallat l'aigua a qui no la pot pagar". D'aquesta manera, ha posat èmfasi que des de la Fundació Agbar contribueixen a lluitar contra la pobresa i l'exclusió social. 

angel simon agbar sergi alcazar

Així mateix, ha posat en relleu que "una empresa ha de ser capaç de generar confiança i això només ho pot fer des de la defensa d'uns valors que connectin amb el moment actual de la societat". Com a exemple d'això, ha destacat la creació del Fons de Solidaritat, amb el qual la companyia és pionera des de 2012, abans que es legislés sobre aquest fet. 

Preocupat pel "menyspreu a les normes"

En una clara al·lusió indirecta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Simón ha destacat la seva preocupació pel "menyspreu a les normes" i per com es posa en dubte "la seguretat jurídica quan aquestes no encaixen governants que confonen l'interès polític amb l'interès públic, aspectes, que no tenen per què ser coincidents".

"Això últim l'hem viscut especialment en Agbar aquests últims temps. Ha fet falta que el Tribunal Suprem deixi clar el que tots sabíem: que Aigües de Barcelona és el concessionari de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i que l'empresa mixta amb participació de l'administració metropolitana està ben constituïda fins a l'any 2047".

angel simon sergi alcazar agbar

Quant costa l'aigua?

"El servei de l'aigua a Espanya representa el 0,71% de les llars, molt per sota del que diu l'ONU que ha de ser assequible", ha exposat. "Si entrem en més detall a la composició de la factura, porta incorporats conceptes que no són d'Aigües de Barcelona, que s'emporta el 31% del preu final de la factura. L'Àrea Metropolitana s'emporta el 25% i l'Ajuntament de Barcelona un 9%", ha detallat.

"En sintonia amb la sostenibilitat"

En la seva intervenció, Ángel Simón ha destacat la necessitat de prendre consciència que l'aigua, un recurs essencial, és també un recurs finit i cada vegada més escàs. En aquest sentit, ha recalcat que hi ha prou motius per treballar amb l'objectiu d'assegurar-nos que no arribem a un escenari futur sense aigua. "La nostra proposta va en sintonia amb la sostenibilitat i, en conseqüència, cap al canvi de paradigma: avançar cap a una economia circular és una qüestió prioritària".

angel simon el nacional sergi alcazar

"Tenim un dèficit actual". En aquest sentit, ha proposat la reutilització de l'aigua com a solució per garantir la seva disponibilitat. És a dir, que una vegada utilitzada l'aigua, no es torni enmig, sinó que sigui tractada per tornar a ser reutilitzada. "Així, milloraríem considerablement la garantia de subministrament i disminuiríem de forma significativa l'impacte de la sequera, una realitat que afecta al nostre país, en zona d'estrès hídric, de manera cíclica", ha acabat.