Entre l’obra arquitectònica d’Antoni Gaudí és molt probable que la Torre Bellesguard no entri dins el sac de les més conegudes, al costat de construccions tan universals com la Sagrada Família, la Casa Batlló o la Pedrera. Però el fet és que es tracta d’una obra cabdal per diversos motius, com que es tracta de la seva obra més catalanista, on l’arquitecte va voler fer un exercici d’història en un indret on al segle XV s’alçava el Castell de Bellesguard, una edificació medieval que va ser l’última residència del rei Martí l’Humà, darrer monarca del casal de Barcelona, o pel fet que en aquesta casa particular, aixecada entre el 1900 i el 1909, s’endevinen moltes de les solucions arquitectòniques que Gaudí va utilitzar en obres coetànies com el Park Güell o posteriors.

La finca, que el 2018 va passar de ser de propietat particular a ser-ho de l’asseguradora Catalana Occident, celebra ara el desè aniversari de l’inici de les visites obertes al públic, i amb aquest motiu, i també amb vista a participar amb tots els honors en la celebració del centenari de la mort de Gaudí el 2026, Bellesguard presenta una autèntica allau de novetats que inclou l’obertura a les visites a espais fins ara no visitables o desvetllant nous descobriments. I és que com indica Anna Mollet Guilera, gerent de la Torre Bellesguard -i descendent dels antics propietaris- “no s’ha de donar mai per fet que ho sabem tot de Gaudí”.

Visites especials pel desè aniversari

En aquest sentit, i amb motiu del desè aniversari de l’obertura al públic, la Torre Bellesguard ha programat dues visites úniques durant aquest mes d'octubre que permetran accedir al segon pis noble de la Torre, un espai fins ara vetat al públic. Els dies 15 i 28 d'octubre es podrà accedir a espais mai oberts al gran públic amb una visita guiada exclusiva. Aquest segon pis destaca pels seus sostres lobulats i també perquè eren l'espai on vivia la família propietària, els descendents del metge Lluís Guilera Molas, que va adquirir la finca el 1944 per instal·lar-hi un recinte sanitari que va ser primer un hospital oncològic i, posteriorment, una maternitat.

torre bellesguard antoni gaudi foto miquel muñoz5
El vestíbul de la Torre Bellesguard és un esclat de dissenys modernistes d'interior / Foto: Miquel Muñoz
torre bellesguard antoni gaudi foto miquel muñoz9
La sala de música, tot i estar inacabada, és un dels indrets més interessants de la Torre Bellesguard / Foto: Miquel Muñoz

De fet, els espais que fins ara no eren visitables permetran donar una idea de conjunt de l’ús que es donava a l’edifici, sense oblidar que es tracta d’una obra civil que va ser habitada per una família, més enllà dels usos sanitaris. A més, amb l’horitzó del 2026, es treballa en un pla ambiciós que permetrà “obrir la totalitat de sales” en ocasió del centenari de Gaudí, ja que malgrat que en les visites especials del desè aniversari hi haurà nous llocs visitables, encara no es podrà accedir a tots els racons d’una edificació que, en tot cas, és una font de sorpreses.

Gaudí, geni de la gnomònica

A més de tot allò que es podrà visitar durant aquest mes, la Torre Bellesguard encara amaga alguns detalls i en la qual s’ha fet un important descobriment. L’investigador Galdric Santana, actual Càtedra Gaudí, ha pogut revelar l’aplicació dels coneixements gnomònics d’Antoni Gaudí, és a dir, de la capacitat del geni modernista d’aplicar sobre les seves obres els efectes de la llum i la trajectòria solar, amb un sorprenent efecte visible només el dia de Nadal a mitja tarda. “Entre els 16 i les 17 hores, per ser més precisos”, apunta Santana, la llum solar es filtra a través de la rosassa que il·lumina el vestíbul amb un sorprenent joc de llums. Es tracta d’un efecte d’alt contingut simbòlic que emula el recorregut de l’estel de Nadal i que fins ara era “inèdit en l’obra civil de Gaudí”.

Bellesguard Antoni Gaudi (10)
Efecte lumínic al vestíbul visible només el dia de Nadal / Foto: Carles Salillas
torre bellesguard antoni gaudi foto miquel muñoz17
Galdric Santana mostrant detalls sobre la construcció de la Torre Bellesguard / Foto: Miquel Muñoz

Cal tenir en compte que aquest efecte lumínic -i un altre que es produirà d’aquí a pocs dies, el 30 d’octubre- encara està en fase d’investigació, ja que només es pot observar un cop l’any i l’ombra dels arbres ha impedit, en anteriors ocasions, copsar tot l’efecte que va imaginar Antoni Gaudí, però per a Santana és una mostra de com Gaudí va plantejar la Torre Bellesguard com una obra on es fusionava “l’obra civil i l’obra simbòlica”, en un espai que, malgrat tot, “és el gran desconegut de Gaudí”. El mateix Santana es reserva altres descobriments amb vista a la publicació d’una monografia l’any 2026.

Visites excepcionals els dies 15 i 28 d’octubre

A més de les visites habituals que s’ofereixen a la Torre Bellesguard, en ocasió del desè aniversari de l’obertura al públic s’oferiran dues sessions específiques, els dies 15 i 28 d’octubre a les 17 hores, que comprendran una visita guiada a càrrec d'Anna Mollet Guilera, copa de cava a la Sala de Maons amb actuació musical d'Ensemble Concertanti Barcelona i xerrada a càrrec de Galdric Santana sobre les novetats de l’edifici. El preu de les entrades és de 16 euros per persona. La Torre Bellesguard està situada al carrer Bellesguard, 20, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.