Segona cita al jutjat. A dos mesos de les eleccions municipals 2023, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha de declarar aquest dilluns com a investigada dels delictes de prevaricació administrativa i coaccions a responsables del fons immobiliari Vauras davant la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona. La regidora d’Habitatge, Lucia Martín, el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, i una funcionària ja van declarar divendres passat davant la magistrada i van negar haver fet qualsevol mena de coaccions als advocats d’aquesta societat, a qui el consistori va multar amb uns 417.000 euros per no haver ofert habitatge social a sis famílies del Bloc Llavors, del carrer Lleida, que la immobiliària va comprar, el 2019. Mesos més tard, l’Ajuntament va ser obligat a retirar la sanció administrativa. Vauras es va querellar contra Colau, els dos regidors i la funcionària, i inicialment la magistrada Carmen García, amb el vistiplau de la Fiscalia, no la va admetre a tràmit per la falta de concreció en les irregularitats denunciades, però l’Audiència de Barcelona va ordenar reobrir aquesta investigació per dos dels cinc delictes denunciats.

L’alcaldessa Colau ja va ser interrogada just ara fa un any, en aquest cas pel titular d’instrucció 21 de Barcelona, acusada de prevaricació per l’Asociación para la Transparencia y la Calidad Democrática, que assegurava que havia afavorit amb subvencions a entitats socials properes, com la PAH, o on havia treballat anteriorment ella i responsables de Barcelona en Comú, com l’Observatori DESC. Després d’interrogatoris a testimonis i d’haver supervisat expedients, el jutge, amb el vistiplau del fiscal, va decretar l’arxivament de la causa en afirmar que "no ha existit conducta il·lícita alguna atribuïble" a l’alcaldessa. No obstant això, el novembre passat, l’Audiència de Barcelona va fer reobrir la investigació, fet que implicarà que Colau tingui dos procediments penals oberts durant la campanya electoral, malgrat que cap l’apunta com a responsable directa d’una infracció.

"Afavorir els okupes"

L’alcaldessa Colau i membres del seu equip han qualificat Vauras de “fons voltor”, mentre que la immobiliària, per la seva part, ha assegurat que l'actual govern municipal “afavoreix els okupes”. En aquest sentit, divendres passat, el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra va declarar: “Defensem el dret a l’habitatge, malgrat que els fons voltor ens vulguin aturar”, i la regidora d’Habitatge, Lucia Martín, agraïa la “feinada feta” per la funcionària responsable del departament de Disciplina d’Habitatge i Inspecció, que també ha estat denunciada.

En l’interrogatori, Colau haurà de respondre si va mantenir alguna relació amb els advocats de Vauras i si els va pressionar d’alguna manera. També es revisaran la mitjana dotzena d’expedients d’obres, on la immobiliària assegura que el govern municipal les tenia aturades perquè no s’avenia a oferir habitatges de lloguer social, de forma voluntària i que després ho va obligar la llei catalana, que el Tribunal Constitucional va suspendre en rebre la denúncia del govern espanyol.

De les llicències d’obres, en la vista de divendres passat, es va citar el cas de Via Laietana, 12, on es va comprovar que es va allargar el procediment d’adjudicació dels permisos, però, segons les defenses dels regidors, va ser perquè la societat anava modificant el projecte inicial. Des de Vauras, fins ara, no s’ha detallat cap suposada prevaricació; només que els tràmits no eren àgils.