Nova actuació polèmica de l'Ajuntament de Barcelona. La Kasa de la Muntanya, un espai ocupat al barri de la Salut de la capital catalana, ha denunciat a través de Twitter que els serveis de neteja del consistori han esborrat un grafiti que estava pintat a prop de l'edifici.

L'obra, creada pel grafiter Txinorri , tenia per objectiu denunciar la manca de llibertat d'expressió amb una màscara a la qual li faltava un ull -en referència a la pèrdua d'ulls de diversos manifestants per part de la policia- i que tenia la boca tapada per una cinta -denunciant l'existència de censura. El col·lectiu va denunciar els fets aquest dimecres al matí i va acusar el consistori de “censurar” la pintada.

TUIT mural

En declaracions a Betevé, fonts de l'Ajuntament de Barcelona han atribuït aquesta actuació a un "error humà" i han reconegut que no s'ha seguit el protocol de retirada de murals de la via pública. Aquest protocol dicta que en cas de trobar un mural fet en un espai no habilitat, caldrà fotografiar-lo i passar-lo a la comissió avaluadora. D’aquesta manera es vol garantir la llibertat d’expressió.

Segons la mateixa televisió barcelonina, l’empresa de neteja ha assumit l’error i s’ha posat "a disposició per restaurar el mural". Paral·lelament, s’ha obert un expedient informatiu per conèixer els detalls dels fets i aclarir-ne les circumstàncies. També s'ha compromès a reforçar la formació de la plantilla per evitar que es tornin a donar episodis com aquests.

Un precedent delicat

I és que precisament ara fa tres mesos, els serveis de neteja de l'Ajuntament ja van esborrar un mural que denunciava la corrupció de Joan Carles I i demanava la llibertat del raper Pablo Hasél. Ja en aquella ocasió, la mateixa alcaldessa, Ada Colau, va reconèixer que el mural "no s'hauria d'haver esborrat". "Tot i que no hi ha hagut cap ordre política, és un error que no s’ha de repetir, i per això hem demanat ja revisar el protocol que s’ha aplicat", va afegir.

Dies després, l'artista del mural, Roc Blackblock, i una quinzena d'artistes més van fer un altre mural en el qual hi havia el mateix Emèrit, l'actual rei Felip VI i el dictador Francisco Franco. "El motiu de la nostra acció és la protesta per la censura i una defensa de la llibertat d’expressió més enllà de la meva obra, de la meva figura", va explicar aleshores Blackblock a l'ACN.