L'Ajuntament de Barcelona ha carregat contra la "improvisació" del Govern amb les piscines, després que l'executiu català aprovés dimarts un decret llei que recull la possibilitat d'obrir piscines públiques i privades a la ciutadania si són declarades com a refugis climàtics. La primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha criticat aquest dijous que la mesura "trasllada la responsabilitat" als consistoris sense dotar-los de "recursos". Així doncs, ha dit que són mesures fruit de la "improvisació". "Passem d'un escenari en què era un problema omplir les piscines, a un escenari en què es poden omplir totes si són d'ús públic", ha retret.

Bonet ha assegurat que la xarxa de refugis climàtics de la ciutat serà "suficient" amb la incorporació de la cinquantena de piscines de municipals, un cop l'ajuntament ha anunciat que declararà totes les piscines públiques com a refugis climàtics per tal que es puguin obrir a l'estiu. En aquest sentit, ha afirmat que les "necessitats" de la ciutadania quedaran "perfectament cobertes" amb aquesta mesura. "Treballem en allò que som competents, que són les piscines públiques, i les considerarem refugis climàtics amb la voluntat d'accés universal per a tots els barcelonins", ha defensat en roda de premsa.

Més crítiques al Govern per les piscines

Des del consistori, han afirmat que les piscines seran d'accés universal. És a dir, estaran subjectes a un preu públic per a la ciutadania i es desenvoluparan els ajuts corresponents a persones en situació de vulnerabilitat perquè cap barceloní en pugui quedar exclòs. La cinquantena de piscines públiques inclou totes les piscines municipals interiors o exteriors, incloses les dels centres esportius municipals.

La mesura del Govern no ha agradat a ningú i ha suscitat moltes crítiques per part dels actors afectats. Ni tan sols hi estan d'acord la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ni l'Associació Catalana de Municipis (ACM), les entitats municipalistes amb les quals l'executiu català ha assegurat que ha negociat aquesta solució per donar resposta a les seves reivindicacions. Els ajuntaments demanaven que el Govern autoritzés omplir les piscines municipals a l'estiu perquè les considerava refugis climàtics per a la ciutadania, però sembla que el decret s'ha passat de frenada i que la decisió del Departament d'Acció Climàtica d'incloure les piscines de titularitat privada ha estat criticada pels consistoris perquè n'excedeix les competències. A més, les mateixes associacions d'administracions de finques i càmpings han considerat que no es donen les condicions legals ni materials per poder fer la mesura efectiva. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!