L'Ajuntament de Barcelona preveu obrir totes les piscines públiques aquest estiu, segons avança Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ACN. Fonts municipals expliquen que s'ha decidit declarar totes les piscines públiques de la ciutat, una cinquantena, com a refugi climàtic perquè puguin obrir a l'estiu. "Són espais que permeten estar a una temperatura de confort en èpoques de calor forta", argumenten des de l'Ajuntament, que optarà per ampliar la xarxa de refugis en incloure-hi totes les piscines públiques. Es tracta d'una possibilitat que recull el decret llei de mesures urgents que la Generalitat va aprovar dimarts. La primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, afirma que així es garanteix la "funció social" que poden tenir les piscines.

El decret aprovat pel Govern afegeix al Pla Especial de Sequera (PES) l'establiment d'un cens de refugis climàtics on els municipis podran incloure piscines públiques i privades obertes a la ciutadania. Bonet ha afegit que "malgrat que la norma traspassa tota la responsabilitat als ajuntaments sense detalls ni recursos per implantar-la, l'Ajuntament posa el focus en les persones i reforça la xarxa de refugis climàtics per fer front als episodis de temperatures extremes, cada cop més freqüents a la ciutat".

Piscines d'accés universal

En concret, detallen des del consistori, les piscines seran d'accés universal, és a dir, estaran subjectes a un preu públic per a la ciutadania i es desenvoluparan els ajuts corresponents a persones en situació de vulnerabilitat perquè cap barceloní en pugui quedar exclòs. La cinquantena de piscines públiques inclou totes les piscines municipals interiors o exteriors, incloses les dels centres esportius municipals. Pel que fa a la resta de supòsits, com són les piscines en equipaments de titularitat privada o altres tipus d'espais amb piscina, l'Ajuntament els continuarà avaluant.

Vilagrà: "No podem dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics"

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, assenyalava aquest dimecres que des de la Generalitat no poden dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics, en relació amb les queixes que ha generat la proposta d'obrir algunes piscines privades per a aquesta utilitat. Vilagrà va destacar que es tracta d'una mesura "consensuada" amb els consistoris i que "respecta l'autonomia municipal". "El pla de sequera contemplava un estiu sense piscines i amb aquest decret hem aconseguit obrir-les i que n'hi hagi arreu del país", va assenyalar. A més, la vicepresidenta va carregar contra el cap de l'oposició, Salvador Illa, que argumenta que la mesura ha generat "confusió" entre la ciutadania. "Abans de queixar-se, estaria bé fer propostes", va reblar Vilagrà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!