Prop de 1.800 de vehicles s'han aplegat al passeig de Gràcia aquest diumenge des de les deu del matí per protestar contra la zona de baixes emissions (ZBE). La concentració, convocada per la Plataforma d'Afectats per lesRestriccions Circulatòries (ASOCPARC), ha aplegat tot tipus de vehicles afectats per les restriccions als cotxes contaminants, també els vehicles clàssics. Amb la nova regulació, tenen prohibit circular els dies laborables entre les 7 del matí i les 8 de la tarda.

La concentració ha col·lapsat el passeig de Gràcia des de la Gran Via fins a la Diagonal, tot i que la circulació s'ha mantingut als carrers perpendiculars, a excepció del carrer Aragó. La protesta s'ha allrgat fins el migdia.

Los afectats reclamen una alternativa per a adaptar els vehicles i continuar circulant, segons ha explicat el president de la plataforma d'afectats, David Llort. "En altres ciutats s'està donant la possibilitat d'adaptar el cotxe a la norma, amb sistemes de gas o sistemes de filtració. Entenem que això és reciclar de debò i no forçar al fet que la gent es canviï de vehicle", ha criticat Llort.

Protesta contra la zona de baixes emissions ZBE a Barcelona ACN

Els vehicles han ocupat el Passeig de Gràcia entre Gran Via i Diagonal. Foto: ACN

El president de la plataforma també ha explicat que s'han reunit amb tots els partits polítics menys amb el BComú, i ha retret que l'alcaldessa, Ada Colau, no els hagi rebut "ni tan sols per a escoltar" les seves propostes.  També han mostrat el seu rebuig a l'impost sobre el CO2 del Govern que penalitza els vehicles més contaminants. Més de tres milions i mig de vehicles pagaran impostos a Catalunya a partir del 2020 pel CO2 que emeten a l'atmosfera.

Els clàssics

La plataforma també reclama un distintiu especial per als cotxes de col·lecció, igual que en altres ciutats europees, ja que circulen "dues o tres vegades a l'any els caps de setmana" i són patrimoni de la ciutat, segons Llort.

Protesta contra la zona de baixes emissions ZBE a Barcelona ACN

Propietaris de motocicletes Impala també han participat en la protesta. Foto: ACN

Manuel Elpuente, membre de CL'*Hàssics, club de clàssics a L'Hospitalet de Llobregat, ha explicat a Europa Press que la ZBE no contempla la causística dels vehiculos clàssics. "Nosaltres no anem a treballar amb els clàssics. Els traiem el cap de setmana, però a partir de 2025 tampoc el podrem fer", ha explicat, i ha afegit que se solidaritzen amb transportistes i amb les persones que no poden anar al seu treball amb els seus vehicles.