Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb Pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA en castellà i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com portes el tema de la investidura i l'amnistia? No, no vull parlar aquí de política, però ja saps que els acords que ha firmat el PSOE amb Esquerra Republicana i amb Junts, respectivament, contenen també contingut econòmic. Encara que no tant com molts escridassen de forma interessada i enganyosa. Per ambdues parts. Em refereixo als efectes que tenen tots dos pactes sobre el finançament de Catalunya (i per extensió de la resta de comunitats autònomes tret d'Euskadi i Navarra, que com sempre van a la seva sense que ningú els digui res), les balances fiscals, la solidaritat entre territoris, la teòrica igualtat entre espanyols i fins i tot sobre la seu de les empreses catalanes que van marxar de Catalunya el 2017. Què hi ha de cert en tot el que s'ha dit i publicat sobre això? Us deixo amb el fact-checking que vaig publicar ahir sobre el tema.

La meva selecció setmanal

  1. La cinquena generació de la Família Torres agafa el relleu de la companyia de vins en plena expansió. A l'actual president, Miguel Torres Riera, de 82 anys, el succeirà el seu fill Miquel (de 49), actual director general. El nou executiu que substituirà el futur president serà extern a la família, fruit d'un procés de selecció que ja s'ha posat en marxa. El grup vinyataire, un dels més importants d'Espanya, va facturar 265 milions d'euros el 2022, després de recuperar-se de la pandèmia. Ho explica Josep Maria Casas.
     

  2. I d'un emprenedor de 1870 a un d'avui. Christian Rodriguez Fornos tenia la idea de crear una estructura que fos capaç de desenvolupar projectes de negocis en fase embrionària i fer-los créixer. Així que el 2018 va crear Mutter Ventures, una fàbrica de start-ups que ja ha creat una desena d'empreses i que des de principis d'any cotitza en l'Euronext Acces de París. Mutter acostuma a invertir un milió d'euros per projecte en diversos sectors. Sara Casas Bertran ha parlat amb ells.
     

  3. La meva mare acostumava a dir el saber no ocupa lugar. Recordo la dita arran de l'entrevista que Germán Aranda Millán ha fet al ministre d'educació de Portugal, Joao Costa, just unes hores abans que es desencadenés la crisi institucional al país lusità. Costa assegura que gran part dels èxits del mercat laboral i educatiu de Portugal, amb taxes d'atur del 6% i d'abandonament escolar del 5%, es deu a mesures com la formació professional i l'ensenyament obligatori fins als 18 anys. No te la perdis, diu coses a tenir molt en compte.
     

  4. A hores d'ara hi ha pocs dubtes —tret d'alguns terraplanistes— dels efectes del canvi i de la importància de dur a terme com més aviat millor una transició energètica verda. A Espanya, que viu un frenesí d'instal·lació d'energia solar i eòlica, les renovables van aportar més que mai al PIB, un 1,65%, i van generar 130.000 llocs de treball entre directes i indirectes. Tanmateix, l'any 2022 va tenir lloc una paradoxa: encara que Espanya va instal·lar més renovables que mai, en va generar menys que l'any anterior. Potser per això Holaluz va presentar ahir un ERO per acomiadar 200 persones, el 27% de la plantilla. Aquestes són les dades: menys renovables, més petroli i més dependència. La transició no serà ràpida, però sí cara, vaticina un dels analistes de referència d'ON ECONOMIA, Josep Lladós-Masllorens.

  5. Torn per als autònoms! I aquesta setmana amb informació doble. Una sobre com evitar pagar de cop la liquidació trimestral de l'IVA: es pot ajornar el pagament sis mesos, però alerta amb els interessos. La segona sobre les despeses que pots desgravar com a autònom i estalviar. Núria Casas Muñoz n'explica els detalls.
     

  6. Alerta amb els plans de pensions. És habitual que cada final d'any els bancs i companyies d'assegurances intentin captar diners, nous o premiant el trasllat de clients. Encara que els plans ja no són el que eren: avui només pots desgravar-te 1.500 euros davant els 9.000 de fa uns anys. En qualsevol cas, Luis Aparicio Pérez aconsella fixar-se bé en les condicions del rescat, que és el punt negre d'aquest producte.
     

  7. I per finalitzar, 'La meva primera vegada', amb consells laborals i de butxaca per als més joves. Aquesta setmana Germán Aranda Millán explica el que cal tenir en compte per no emportar-te un disgust si firmes un contracte de lloguer d'un habitatge.
     

Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.

Gràcies per informar-te en ON ECONOMIA i una abraçada!
 

Serafí del Arco


PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.