"Ideal per inversors", profetitza l'anunci. Al carrer Huertas, un parador cèntric de Madrid, s'ofereixen unes "bufones golfes d'ús residencial molt acollidores i lluminoses". Per 65.000 euros és teu. De tan sols cinc metres quadrats. Segur?

"Miguel de Cervantes, Lope de Vega, Góngora o Quevedo"

El polèmic anunci va ser ofert al portal immobiliari 'Idealista' i les imatges no quadren gaire amb la 'bufona' definició: es tracta d'un espai minúscul. A pocs metres es concentren un sofà, una nevera petita, un microones, una petita vitroceràmica, una pica i un vàter. Tot en un. Suposo que tot és acostumar-se. Si vols prendre un refresc assegut al lavabo, ho pots aconseguir sense moure't.Anuncio l'Idealista / @elzulista

Anuncio l'Idealista / @elzulista

Un dels problemes que causa indignació a les xarxes és el preu. Si es fa la divisió del preu total -65.000 euros-, surt que el metre quadrat costa un total de 13.000 euros. En un quart pis i sense ascensor, és clar. Segons el seu oferent, el preu es justifica per la ubicació: la descripció resa que "va ser en el seu moment lloc de demora de grans literaris com Miguel de Cervantes, Lope de Vega, Góngora o Quevedo". Segur?

"Te'l treuen de les mans"

La polèmica oferta exemplifica la crisi d'habitatge i de lloguer a la capital espanyola i ha estat compartida a xarxes per 'El Zulista', un compte de Twitter que recull ofertes de lloguers i pisos que, com el seu propi nom indica, són difícilment habitables: "Bona nit zulistas! Zulo traster a Madrid. Cinc metres quadrats de bufones 'golfes'. Converteix-te en propietari zulero, te'l trauran de les mans!", avisa en el seu comunicat.

L'oferta corre risc a més de sobrepassar el límit legal establert. A Madrid la normativa actual exigeix que els pisos comptin amb 38 metres quadrats mínims d'habitabilitat i 25 si són tipus estudi. Tanmateix, això afecta les noves construccions i no les registrades abans de la promulgació de la llei actualitzada el 2004. Si aquest va ser lloc de demora de Cervantes, potser se'n lliura.