Quant val una moneda de dos euros? Dos euros. Sempre? No, sempre no. Les monedes de dos euros de curs legal tenen un valor de dos euros, com ha de ser, però algunes d'aquestes, les que estan fetes per commemorar algun acte especial i que són de tirada limitada poden valdre milers d'euros.

Monedes de dos euros que valen una fortuna

Ja s'han editat més de 350 monedes d'aquestes i cada any, entre tots els països de la Unió Europea, se'n posen en curs unes 30. Segons el país i la tirada, les monedes tenen més valor entre els col·leccionistes d'aquestes monedes.

 

Monedas Dos Euros Imatge de diverses monedes de dos euros de diferents llocs d'Europa / Cedida

A la plaça Reial, al cor de Ciutat Vella de Barcelona, cada diumenge es venen desenes d'aquestes monedes. Algunes, de països com el Vaticà, Mònaco o Andorra, poden arribar als milers d'euros.

Algunes d'aquestes monedes, com una del 2007 d'Alemanya —on es fan diverses tirades anuals i per cada fàbrica de monedes que tenen als seus estats federals— pot valdre gairebé 60 euros.

Les pàgines de compra i venda de productes de col·leccionista també cotitzen a gairebé 3.000 euros una moneda grega de l'any 2002 que, en una de les zones d'estrelles, incorpora una "s". Se'n van fer molt poques unitats i per això ha agafat aquest valor.

Moneda 2Euros

Detall de la moneda grega, amb una 's' en una estrella / Cedida

Una de les joies de la corona, però, és una moneda de dos euros que va fer Mònaco l'any 2007 d'homenatge a Grace Kelly i que es pot comprar per internet per gairebé 5.000 euros. És una de les monedes més cares d'aquest tipus. Són monedes que gairebé no han estat en circulació i que s'han revalorat per les poques unitats que aquests països han tret al carrer.

Moneda Monaco

Una de les monedes de 2 euros més cara, de l'any 2007 / Cedida

Algunes d'aquestes monedes també agafen valor quan tenen errors en la seva fabricació. N'hi ha moltes i van agafant més prestigi, i preu, quan passa el temps. El poc temps que fa que estan en circulació les monedes d'euro fa que no tinguin encara un valor altíssim les monedes "estranyes", però ja van pujant de preu.

És el cas d'una moneda de l'antic rei d'Espanya, Joan Carles I, de l'any 1999. Per un error de fàbrica amb el motlle, la part platejada de la moneda no va quedar ben marcada i es van fer monedes sense dues de les estrelles.

Moneda Espana

Imatge de la moneda de 1999 amb Joan Carles I, amb un error de fabricació / Cedida

Les monedes van posar-se igualment en circulació per un error i no van ser destruïdes i ara mateix tenen un valor molt alt, que poden arribar als 200 euros. Sempre va bé mirar el canvi, per si t'arriba, per sort, una moneda d'aquestes a les mans.

Però, alerta. No totes les monedes de dos euros valen una fortuna. Algunes monedes fins i tot poden no valdre res. Cada cop circulen més monedes estrangeres, de fora de la UE, que tot i tenir una aparença semblant a les monedes de dos euros, no valen més que pocs cèntims.

Monedes que no són monedes de dos euros

A Jamaica, Perú, Tailàndia, Colòmbia i Argentina —entre altres— tenen monedes que s'assemblen als dos euros, amb un cercle platejat i l'interior de color daurat, però ni de lluny valen dos euros.

 

Moneda Falsa Dos Euros Dues monedes que semblen d'euro però que no valen res de res / Cedida

La Guàrdia Civil alerta que cal mirar i remirar molt bé les monedes de dos euros. La pèrdua que pot suposar, de rebre una moneda de dos euros en comptes d'una d'aquestes, pot ser molt important.

Sigui com sigui, la part de darrere, la que es fa diferent a cada país i que pot molt variades, per aquestes peces de col·leccionista, sempre, sempre, sempre, la moneda, per una de les cares, ha de portar el signe de l'euro i un '2' gegant.

Bitllets falsos de "pel·lícula"

A més d'aquestes monedes de dos euros que no valen res, els Mossos d'Esquadra també han donat a conèixer, en un document intern, que cada cop tenen constància de més estafes fetes amb bitllets falsos. Són bitllets que es poden comprar per internet i que serveixen per a la gravació de pel·lícules i sèries i que no són de curs legal.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat