El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs (Vic, 1969), considera que “és obligació moral de tot independentista votar el 20D”. Aquest serà el missatge de campanya del cap de llista en la recta final de la campanya en un intent de mobilitzar l’electorat sobiranista, que ara mateix les enquestes detecten molt ensopit.

Què li sembla la campanya? És una campanya singular, per calendari, mai s’havia fet eleccions el mes de desembre; per la gran fragmentació que hi ha, pròpia de l’època, però per primer cop en unes generals; i, per mi el més important de tot: una campanya on el tema català té molt de protagonisme, com no l’havia tingut mai en unes eleccions de caràcter espanyol.

Dissabte va dir que cal superar el repte del 20D perquè, si no, l’independentisme no podrà mirar el futur amb la mateixa esperança. Què vol dir amb això? Si la causa de la independència de Catalunya és una causa que descansa en la democràcia, cada cop que ens posin urnes al davant hem de demostrar que hi som. No vol dir que cada vegada sigui un plebiscit, perquè el plebiscit ja el vam fer. Però si la causa de la independència l’hem lligat a la lògica de la democràcia, quan ens posin urnes, sigui qui sigui, les hem d’omplir de vots a favor d’aquesta causa. Crec que això passarà. Una cosa és que la gent estigui freda a l’inici, jo veig que està canviant, la gent està prenent consciència que el 20D és estratègic i al final hi haurà la resposta en coherència i concordança amb el 27S.

_MG_4257

La gent està prenent consciència que el 20D és estratègic i al final hi haurà resposta en coherència i concordança amb el 27S

Què passa si no guanya una formació independentista aquestes eleccions? Jo crec que guanyarà una formació independentista. No m’ho plantejo.

Què li agrada més ser candidat o ser conseller de la Presidència? És més fàcil ser candidat.

I què li agrada més? Anar en bicicleta.

I entre ser candidat o conseller? Anar en bicicleta (riu).

Se suposa que això del Congrés és transitori... I tant!

Ho dic perquè vostès diuen que hi van fins que aconsegueixin la independència... Des de tots els punts de vista.

I després? M’agradaria acabar fent aviat d’advocat, que és el que sóc, en un país normal.

Vol deixar l’activitat política? Quan siguem independents no espero dedicar-me a la política. Ara tinc 46 anys, tinc fixat en el meu itinerari vital que als 50 m’he d’estar guanyant la vida en la meva professió. Haurem fet un Estatut i haurem ajudat en el procés cap a la independència de Catalunya. Què més he de fer? No em puc eternitzar.

_MG_4053

A aquesta campanya hi ha molt present temes que són aliens a la cursa electoral com la negociació entre JxSí i la CUP. Hi haurà acord? Espero que sí.

Per què el dia 22 i no el 18? De fet, pel que sembla no serà ni el 22. La gent de la CUP han decidit fer una assemblea el dia 27. Fins que ells no es pronunciïn no es podrà dir que hi ha acord. Si s’hi pronuncien a favor, és clar. També poden pronunciar-s’hi en contra.

I vostè vol que hi hagi acord? Clar!

A la CUP es pregunten per què els dedica tantes cleques als seus mítings Res comparable amb els improperis que ens llancen des de la CUP a la gent de Convergència. Jo no he cridat mai en cap míting de Convergència: "CUP se m’acaba la paciència". Per exemple. No sé si és que no estan acostumats a que se’ls critiqui, però n’haurien d’aprendre. En qualsevol cas, jo demanaria a la CUP que no fos tan bel·ligerant contra Convergència, la veritat.

La militància de CDC està adolorida? No. No crec, sincerament. La militància de CDC té una capacitat de resiliència tan gran...

Ho porta bé, doncs? No anem d’un extrem a l’altre. Si em pregunta, si està adolorida? Dic que no.

Molesta? També dic que no. Això vol dir que ho porta bé? Sóc més neutre en l’adjectivació. La gent està expectant. La gent de Convergència esperem i desitgem que hi hagi acord.

Com? Jo sempre explico que en un acord hi ha d’haver dos principis que s’han de garantir: Primer, que la identitat política de cada participant s’ha de poder preservar. No pot ser que per fer l’acord un deixi de ser el que considera que és. Segona, el contingut de l’acord, allò que se subscriu –que no pot ser l’eliminació de l’altre– ha de ser proporcionat al que cadascú representa en termes democràtics. Un acord entre JxSí i la CUP no pot ser el 100% el programa de JxSí perquè són necessàries les aportacions de la CUP, ni tampoc pot ser majoritàriament inspirat en les tesis de la CUP, perquè tenen 10 diputats respecte 62. Si es compleixen aquests dos principis, hi haurà acord i serà un bon acord.

La dissolució de Convergència dins de 18 mesos no està decidida encara. CDC té una capacitat extraordinària d'adaptació als temps

És complicat anar a unes eleccions representant un partit que diu que d’aquí a 18 mesos es dissoldrà? Això no està decidit encara. Hem dit i decidit fer que aquest any vinent, quan tinguem temps per fer-ho, ens haurem de continuar renovant, com hem vingut fent en aquests darrers 10 anys. Convergència ha tingut una capacitat d’adaptació als temps extraordinària.

Artur Mas va dir que DiL és la llavor d’un nou partit... Va dir-ho en condicional. No va dir definitiu. Quan acabi aquest debat ja acabarem de valorar.

Està encara en període de debat, doncs, per on passa el futur de Convergència? Ja es veurà. Ara la nostra prioritat no és aquesta. La nostra prioritat és que aquestes eleccions l’independentisme quedi primer, que hi hagi un acord producte del que es va votar el 27S i que puguem engegar aquest procés que hem decidit engegar. La nostra prioritat avui és aquesta. Un cop això estigui orientat, quan tinguem temps, ja parlarem de les nostres coses particulars.

O sigui, que si s’ha d’anar a eleccions el mes de març, quedarà ajornat? Suposo. Però, com que jo penso que no hi haurà eleccions al març ja trobarem l’estona per fer-ho. Quan s’està en un procés tan complex i de tanta envergadura com aquest, les qüestions particulars de cadascú han de quedar en segon terme. En el meu ordre de prioritats l’última cosa que penso és en nosaltres.

Quan diu que quedi en primer lloc l’independentisme, vol dir la suma dels dos partits o cada un? Els dos hem de quedar davant de tot.

I, si no? És que jo crec que ho serà.

Va ser un error no reeditar JxSí? Sóc pràctic i m’he fet el ferm propòsit aquesta campanya de no dir res que pugui ser interpretat com un retret. Considero que ERC són els nostres aliats en aquesta operació de país i no vull dir res que pugui ser interpretat com un retret a ningú.

Artur Mas va dir que DiL és el que més s’assembla a JxSí. Ho comparteix? Es evident que DiL, des del punt de vista de la configuració i organització, és una coalició, i ERC no. Ara bé, que ERC i DiL són lleials a l‘operació de JxSí, és evident.

Junqueras diu que tots els partits han quedat piconats pel procés, tret d’ERC que ha resistit i ara és casa d’acollida de l’independentisme... Doncs me n’alegro. No faré cap contrapunt. M'he proposat no dir res que pugui sonar a un contrapunt. Tenim molta feina com per caure ara en retrets i posar accents en diferències de criteri. No vull donar cap senyal, ni cap satisfacció a Aznar i companyia de cap bri de divergència entre el que fem ERC i el que fem nosaltres.

_MG_3946

Hi haurà una cursa entre ERC i CiU en aquest últim tram de campanya? No.

Parlen entre vostès? Sí.

Hi ha bona comunicació? Sí.

I? Els nostres adversaris són PP, PSOE, Ciutadans i Podem. En el fons opinen i parlen molt de Catalunya però no fan cap proposta per a Catalunya.

Cameron va deixar votar els escocesos però a més va fer una proposta per a Escòcia. I els de Podem no en fan cap. Aquí ningú fa una proposta per a Catalunya

Podem planteja un referèndum... Per mi, la idea de Podem que ens deixaran votar no m’equival a una proposta, perquè a continuació diuen que és perquè ens quedem com estem, perquè ells defensaran el no i no planejaran cap proposta. Cameron va deixar votar els escocesos però al costat de deixar-los votar va fer una proposta per Escòcia. I els de Podem no fan cap proposta. Aquí ningú fa cap proposta per a Catalunya. Tothom en parla molt, tothom critica molt, però ningú fa cap proposta. Aquests són els nostres adversaris reals.

Quin serà el seu objectiu aquesta darrera setmana de campanya? Mobilitzar tot l’electorat sobiranista.

Com ho faran? Introduirem un missatge consistent que si ets independentista tens l’obligació d’anar a votar aquest 20D. És una obligació política inexcusable. És precisament en els moments difícils i adversos on els compromisos es demostren, no quan tot és pla i de cara avall. Penso que al final amb aquesta crida hi haurà resposta. Tenim l’objectiu de mobilitzar tot el sobiranisme. Si es mobilitza clarament guanyarem. I a més, deixar clar que aquest moviment és molt consistent i que és aquí i ha aparegut per quedar-s’hi. Això de la independència ens costarà més o menys, però no té marxa enrere. I aquesta frase es demostra cada cop que ens posin unes urnes, votant. Aquesta apel·lació els propers dies la faré. És una obligació moral de tot independentista votar en aquestes eleccions. No es pot no votar. Estem en el procés que estem, que descansa en la lògica de la democràcia.

És una obligació moral de tot independentista votar en aquestes eleccions. No es pot no votar. El procés descansa en la lògica de la democràcia

Però, la gent està decebuda, desanimada perquè després dos mesos no hi ha acord al Parlament. Això ho entén? Ho entenc però el que no pot ser és que, com a conseqüència d’aquest desànim, la gent no voti i acabi la nit electoral projectant-se un mapa polític de Catalunya que ningú entendrà, començant per la comunitat internacional. Com explicarem a fora que Catalunya vol la independència, si ens han posat unes urnes i queden Ciutadans o Podem en primer lloc a Catalunya, que són partits clarament en contra de la independència. Serà molt difícil explicar que anem seriosament a favor de la independència si guanyen aquestes dues formacions polítiques.

 

Fotos: Sergi Alcàzar