Edgar Barrionuevo (Barcelona, 1980) és llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i Esport i ha fet diversos postgraus en Nutrició i Dietètica, entre molts altres estudis. En un món que ens incita a ser sedentaris i a menjar productes ultraprocessats que juguen en contra de la nostra salut, l'Edgar ens anima a alimentar-nos bé, però també a fer exercici perquè totes dues coses van de la mà; però, sobretot, ens aconsella que no veiem l'alimentació com una dieta per perdre pes perquè així mai no la integrarem com un hàbit més d'una vida saludable. També ens recomana anar fent parades en el nostre dia a dia. Una manera de fer-ho és, a parer seu, fent dejuni perquè ens ajudarà a depurar el nostre cos, però també les nostres emocions.

edgar barrionuevo pure corpore

Podem menjar qualsevol tipus d’aliment si fem esport?

Això és el que pensava jo fa uns anys, però l’experiència i la formació m’han dit que no. El concepte de les calories queda molt limitat i és quasi més important d’on prové el propi aliment que les calories que té. Ja pots fer tot l’esport que facis, que si no esculls uns bons aliments i hàbits nutricionals, faràs exercici, però potser perdràs tot el potencial biològic que et pot oferir la combinació de l’exercici amb una bona nutrició.

També existeix el pensament contrari: si mengem bé, no cal fer exercici.

Exacte. Són les dues grans potes de la salut d’una persona. El cos humà està dissenyat per al moviment. Evolutivament i genèticament estem dissenyats per moure’ns, no per estar asseguts a una taula tot el dia i no fer exercici. Això, al final, ens porta a l’estancament i a la malaltia. Tampoc no estem dissenyats per absorbir tota aquesta alimentació industrial, ultraprocessada i artificial. Si esculls sedentarisme i mala nutrició es multipliquen els possibles riscos.

La gent utilitza el menjar com a via de recompensa i de gestió emocional

Quins riscos tenen per a la salut els aliments ultraprocessats?

Jo soc partidari de saber-ho gestionar i conviure amb això. Tota aquesta alimentació industrial és molt estimulant perquè activa els receptors nerviosos del sabor i també el circuit de recompensa de la dopamina. Llavors, la gent utilitza el menjar com a via de recompensa i de gestió emocional.

Ens enganxen aquests aliments?

El problema és quan això es converteix en un hàbit. De tant en tant, pots menjar algun aliment processat i és un plaer que crec que és important mantenir, però el problema és quan això ens controla. Una cosa és que tu ho controlis i l’altra que això et controli a tu.

Si veiem l’alimentació saludable com una dieta per aprimar-nos, no la podré incloure com un hàbit a la meva vida

Si tens angoixa menges. Menjar aquests aliments et genera angoixa?

S’ha de canviar el xip. Hem de començar a veure l’alimentació des d’una altra perspectiva perquè, si no, ho portem malament. Si continuem veient l’alimentació saludable com una dieta per aprimar-nos, difícilment podré incloure això com un hàbit a la meva vida. Si no faig un treball més profund, de voler incloure una vida saludable amb una perspectiva d’expectació i de bon rotllo, no aconseguiré l’èxit.

La mala alimentació i el sedentarisme ens influeixen a llarg termini i potser per això no som conscients de la importància d’adquirir hàbits saludables.

La gent no és conscient del veritable potencial que té una vida saludable perquè estan acostumats al que tenen. Se senten cansats, els fa mal el cap algun dia, d’altres tenen problemes de panxa; però hi estan acostumats i van tirant. Fins que no passen una experiència per la qual pots comparar, pots continuar així tota la vida i, sense adonar-te’n, tindràs una malaltia crònica i tu diràs: "m’ha tocat, molta gent té càncer".

Les conseqüències en l’alimentació d’un estil de vida insà són a llarg termini

Ens pensem que passa sense cap motiu aparent.

Són situacions que no hem creat d’una forma puntual, sinó que hi hem estat invertint durant anys amb els nostres hàbits. Les conseqüències en l’alimentació d’un estil de vida insà són a llarg termini. No passa res perquè tu aquesta nit mengis una pizza i un gelat amb uns amics. El problema és quan ho fas cada dia. Segons la genètica ho notaràs abans o més tard. Cada vegada l’impacte és més fort i estem veient la relació directa que hi ha amb els hàbits.

El fet que cada vegada hi hagi més nens que neixen amb intolerància és una conseqüència d’això?

Sí. Ja tenim nens a Espanya amb un índex d’obesitat i diabetis brutal. Això és una dada per alterar-nos bastant. Els nens que es passen el dia jugant han de ser energia pura.

Això barrejat amb l’ànsia de jugar amb el mòbil o la consola també contribueix al sedentarisme dels petits.

Són nens sedentaris que es queden tancats a casa, jugant a la consola i menjant patates fregides i brioixeria. Això cada vegada afecta a edats més primerenques.

Tenir l’intestí en unes condicions idònies és bàsic per a la teva salut emocional i neuronal

Influeix la nostra salut intestinal a la nostra salut mental?

Això ja està molt demostrat científicament. Hi ha tota una connexió neuronal i endocrina entre el que és el nostre sistema digestiu i el nostre sistema nerviós central. La relació és directa. Gran part de les hormones del benestar, de la concentració i del poder descansar bé es fabriquen a l’intestí. Tenir l’intestí en unes condicions idònies és bàsic per a la teva salut emocional i neuronal.

edgar barrionuevo pure corpore 3

Com s’estableix aquest vincle?

L’alimentació que contínuament està forçant la teva microbiota intestinal i la teva salut digestiva està vinculada amb la teva salut nerviosa. Estem veient com moltes persones amb depressió i malalties del sistema nerviós tenen una salut intestinal dèbil i afectada. Ara, la medicina integrativa està començant a treballar les depressions regulant la microbiota intestinal amb determinats probiòtics. La relació és molt directa.

Per què cada vegada hi ha més persones que tenen l’estómac inflat?

Cada vegada, l’alimentació és més industrial i més processada. Si ens hi fixem i posem una mica de sentit comú al damunt de la taula, veurem, si comparem l’estil de vida de fa 50 anys amb el d’ara, que el canvi és radical. Genèticament i evolutivament és un tram de temps molt curt perquè el nostre cos tingui adaptacions. La genètica va patint mutacions per adaptar-se a l’entorn, però aquest és el canvi més radical en aquest curt termini de temps.

Gran part dels problemes de salut actuals són falta de l’adaptació al nostre entorn 

Això ens dona problemes de salut?

Gran part dels problemes de salut actuals són falta de l’adaptació al nostre entorn i una de les grans bases de l’entorn és el menjar.

S’està convertit en un problema social?

Sí, esclar. Social i governamental. Estem creant nens diabètics. Imagina't el cost per a l’Estat d’un nen diabètic de 12 anys al llarg de tota la seva vida. Per això nosaltres provem de reeducar la gent, conscienciant i veure l’estil de vida i com pot ajudar-nos a tenir una gran vitalitat.

Quins hàbits alimentaris i esportius hauríem de seguir per gaudir d’una vida saludable?

Podem parlar de coses generals, però el secret serà que cada persona individualitzi i personalitzi el seu estil de vida. A una persona li pot agradar anar al gimnàs i a l’altra sortir en bicicleta. La qüestió és que entre tres i cinc dies a la setmana tinguis una activitat programada. Avui, les opcions són il·limitades.

Hauríem d’intentar durant tota la setmana obrir els menys paquets possibles i menjar aliments en el seu estat el més natural possible

I amb l’alimentació?

S’hi ha de posar molt de sentit comú i veure una mica que tot això tan processat no és una opció. Hauríem d’intentar durant tota la setmana obrir els menys paquets possibles i menjar aliments en el seu estat el més natural possible. Triar allò que la mà industrial de l’home hagi tocat el menys possible. La qualitat és bàsica.

No és el mateix anar al supermercat que al mercat o al pagès.

Exacte. No és el mateix menjar la carn d’un pollastre que està en una gàbia 24 hores al dia i amb antibiòtics, que d’un altre que està corrent pel camp.

El problema per a moltes persones és el preu d’aquests productes.

Això és una excusa fàcil. El gran error que molta gent fa és intentar intercanviar un carro de compra d’una gran superfície coneguda i industrial pels mateixos aliments de compra ecològica. Si vols una bossa de patates fregides ecològiques serà més cara. Però si el que vols és alimentar-te d’una forma sana i vols verdura, productes integrals o llegums no hi ha gaire diferència de preu. I si deixes de menjar moltes coses que no hauries de menjar cada dia, podràs invertir els mateixos diners tenint una alimentació que serà molt més saludable.

El dejuni dona repòs al cos i elimina i depura totes aquestes toxines

Ens beneficia el dejuni?

El dejuni és una gran eina que podem fer servir per depurar el cos de totes aquestes toxines que anem acumulant en el nostre dia a dia pels hàbits nutricionals, l’aire que respirem, l’aigua que bevem i les emocions que tenim, com l’estrès. El dejuni dona repòs al cos i elimina i depura totes aquestes toxines.

Com?

Aprenent a utilitzar-lo bé és una eina que, amb la vida moderna que portem, és una manera de fer una pausa i donar al cos unes vacances internes per reposar de tot el que hem anat estimulant. Hi ha moltes maneres de fer dejuni, però és un tipus de tractament que es pot arribar a convertir en una pràctica totalment quotidiana i habitual si li traiem aquesta connotació negativa que tiene.

Una pràctica quotidiana?

És una cosa molt natural. Biològicament estem dissenyats i preparats per fer dejuni. Gràcies a això estem aquí. El nostre avantpassat no tenia la torradora quan es llevava al matí, ni el supermercat o el forn de pa sota de casa, sinó que ha sobreviscut gràcies a saber fer dejuni. Fa mig milió d’anys es llevaven i es posaven a córrer per aconseguir alguna cosa per menjar. Ara estàs al sofà de casa i aconsegueixes menjar sense fer ni una contracció muscular i som l’únic animal que fa això.

Ens ha d’acompanyar algun expert quan fem dejuni o ho podem fer pel nostre compte?

És molt recomanable. És fàcil, però és cert que quan vols tenir una primera experiència ha de ser guiada per un professional per poder gestionar qualsevol situació que pugui aparèixer.

El dejuni, ens remou també a nivell emocional?

Es remouen coses físicament i emocionalment. No és el mateix fer dejunis amb una persona que et pot dirigir perquè et doni tranquil·litat, que fer-ho sol.

La gent emmalalteix pels excessos i per això és recomanable fer una parada

Tothom pot fer dejuni?

Sí, menys les embarassades, les dones que donen pit o les que tenen un nivell de massa muscular molt baix, perquè mobilitzes toxines. Hem de vigilar, però, en general, és molt recomanable fer-ho. Avui dia, la gent emmalalteix pels excessos i per això és recomanable fer una parada.

I no tenim el risc que ens passi alguna cosa?

A gairebé totes les religions, sempre han tingut el dejuni present com a un mecanisme per depurar i arribar a l’ànima. Els nens petits, quan estan malalts, el primer que fan és deixar de menjar, igual que els animals salvatges.

Hi ha gent que té por de fer-ne.

Molta gent encara el veu com una cosa perillosa.

L’aigua de mar va molt bé per reconstruir el que perdem

Hem de beure aigua de mar?

L’aigua de mar té una composició que és molt semblant a la del nostre cos i amb el dejuni, l’aigua de mar va molt bé per reconstruir el que perdem. Hi ha gent que té mal de cap i amb l’aigua de mar aconseguim reequilibrar-ho. En el dia a dia, també és un bon substitut a l’abús que fem tan gran de la sal. És una eina més.

Hem d’anar al mar a buscar-la?

No, s’ha de comprar filtrada perquè sinó també pot tenir molts contaminants.

edgar barrionuevo pure corpore 2