És evident que la manifestació de Jusapol, disfressada de reivindicació sindical, ha estat una trampa. Van arribar a Barcelona per quedar-se i la manifestació que han convocat aquest dijous ho confirma.

Un no s'ha d'esforçar gaire per adonar-se que des de Madrid estan intentant no dialogar, responent a les trucades des del Govern amb l'"ara no toca". I d'aquesta manera, pretenen dilatar les respostes institucionals i la presa d'una decisió que cada vegada es fa més difícil d'eludir: assumir amb responsabilitat l'assumpte que hi ha ara mateix entre mans, i no és cap altre que donar sortida a la necessitat dels plantejaments sobiranistes. Una possible opció de trobada és la realització d'un referèndum pactat. Així ho va dir Sánchez i així ho entenen des del bloc independentista i sobiranista. Però no s'entén que des de La Moncloa estiguin retardant el moment d'asseure's i parlar-ne obertament. I Torra ho ha intentat aquests dies, però no ha tingut més resposta que la d'"ara no, però continuarem parlant-ne".

Qui és l'unilateral aquí? Fa bé Torra de demostrar qui és qui. I precisament no és Catalunya la que es nega a dialogar, més aviat, queda clar que està sent Madrid. Mentrestant, els carrers de Barcelona bullen. Suposades manifestacions antifeixistes que planten cara a les presumptes manifestacions monàrquiques (també conegudes com a unionistes). El cas és que no se sap ben bé qui és qui en tot això, perquè en els moments de violència només hi ha cares tapades, d'un costat, i feixistes impunes, per un altre. I els mossos repartint bufetades, denunciant i els jutges que no donen curs a la majoria de les denúncies que s'estan interposant contra, sobretot, els feixistes.

Sembla com si des de Madrid es volgués allargar el temps al màxim per no donar una resposta institucional, mentre es provoca violència als carrers. D'on surt aquesta violència quan mai no n'hi ha hagut? Té alguna cosa a veure amb l'arribada massiva d'agents de tot Espanya? Com es pot identificar els infiltrats, que sempre n'hi ha, en qualsevol baralla? Parem-nos un moment a pensar: a la Tamara no la van detenir per anar amb la cara descoberta. La van detenir per un àudio que va enviar a un grup de Telegram. Per tant, no es creguin que cal anar amb la cara tapada perquè no els detinguin. No. La cara tapada és la trampa perfecta perquè els infiltrats (vinguin d'on vinguin i treballin per a qui treballin) siguin més impunes encara. Ells ho emboliquen tot, i després encasqueten a qui vulguin criminalitzar la culpa de les seves accions. Sí. Aquesta és una estratègia vella i hauríem de tenir-ho tots clar.

El proper 12 d'octubre s'estan preparant accions per part dels monàrquics-unionistes o ves a saber com dir-los. Ja han anunciat la sortida d'autobusos des de diferents punts de la geografia espanyola per anar a Barcelona a concentrar-se. Es preveuen novament aldarulls, segur. I quina hauria de ser una resposta intel·ligent? Doncs un fer un Tortosa. O sigui, zero resposta. Passar absolutament de les provocacions que estan sent constants i, curiosament, no criticades pel Ministeri d'Interior, que és qui hauria d'intervenir davant del descontrol dels seus agents. I això que ja hi ha hagut un escrit dels sindicats policials que denuncia que Jusapol està fent política i no reivindicació sindical. Però Grande-Marlaska i Sánchez miren a un altre costat.

En conclusió: volen que hi hagi sang. Qui? Doncs podem imaginar moltes opcions. Però sens dubte que està clar a qui culparan si n'hi ha. Ho sigui o no. I volen que hi hagi més denúncies per terrorisme, i els és igual si l'excusa és un tall de carreteres o pujar a un fanal. Ho tenen clar i decidit. Una crida a la calma, a la ment freda i a l'absoluta falta de qualsevol resposta a aquestes provocacions.

Gravin tot el que puguin. Vagin de cara. I si de sobte veuen que passa alguna cosa estranya, vagin-se'n. Estan buscant la violència que mai no van trobar per poder utilitzar-la contra els presos polítics. No caiguem en la trampa. És urgent.