Probablement avui hagis llegit notícies com aquestes: "La Justícia europea desestima la petició de Carles Puigdemont i aixeca la seva immunitat" (El Mundo), "la Justícia europea desestima la petició de Puigdemont i confirma que perd la immunitat parlamentària" (ABC), "La justícia europea deixa sense immunitat parlamentària a Puigdemont perquè no veu risc que sigui detingut" (El País).

Com veus, totes coincideixen. Afirmen que la justícia europea retira la immunitat a Carles Puigdemont. En si mateix el titular és cert. Però li falten matisos que farien poder comprendre veritablement el sentit de la informació.

Perquè altrament, ens estarem trobant, una vegada més, davant de la situació de confusió que provoca la desinformació. I a aquesta també estan contribuint referents de partits polítics com Pablo Casado o Cuca Gamarra, que s'han aventurat a fer afirmacions com aquesta:

TUIT Pablo Casado
Estem presenciant, una vegada més, una falta de rigor informatiu que té conseqüències a l'hora de comprendre el que realment ha succeït avui i el que suposa la interlocutòria del TGUE. Precisament el mateix Puigdemont així ho ha indicat en una piulada al cap de poc de conèixer-se la notícia. Seria recomanable que llegissin informació més completa.

Què ha passat llavors? A continuació intentaré explicar de forma breu, clara i concisa els punts principals que ens permetin poder entendre la interlocutòria que avui s'ha donat a conèixer del Tribunal General de la Unió Europea, i per què Toni Comín ha assenyalat en la seva roda de premsa que aquesta decisió, lluny de suposar una clatellada per als tres eurodiputats independentistes en l'exili, suposa un "win win".

Fem un breu recorregut del succeït per poder entendre amb precisió l'abast i significat de la interlocutòria del Tribunal. T'anticipo que en realitat, hi ha un missatge per a Espanya.

El 7 de gener de 2021 les autoritats judicials belgues van denegar l'execució de l'euroordre emesa per Pablo Llarena contra Lluis Puig, resident en Brussel·les. Una sentència que finalment va esdevenir ferma i que establia les bases com a precedent davant de la possible reactivació de les euroordres contra els altres exiliats.

A continuació, el 13 de gener i el 10 de febrer de 2020 el Parlament Europeu va rebre els suplicatoris procedents del Tribunal Suprem d'Espanya mitjançant els quals se sol·licitava la retirada de la immunitat dels tres eurodiputats independentistes catalans en l'exili: Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Se sol·licitava la retirada de la immunitat per poder posar en funcionament les euroordres que el jutge Pablo Llarena havia tornat a reactivar. El 9 de març de 2021 el Parlament Europeu va votar majoritàriament a favor de la retirada de la immunitat dels tres catalans.

Aquell mateix dia el jutge Pablo Llarena presenta una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la UE sobre la decisió de Bèlgica davant de la petició sobre Lluis Puig. Aquesta qüestió prejudicial comporta, fins que es dicti sentència sobre això, la suspensió del procés penal que afecta tots els exiliats.

La retirada de la immunitat del Parlament Europeu va ser objecte de recurs per part dels tres eurodiputats davant del Tribunal General el 19 de maig de 2021. Dies després, el 26 de maig es va sol·licitar una com a mesura provisional la suspensió de la retirada de la immunitat.

El 2 de juny el tribunal va respondre admetent la sol·licitud i suspenent així la retirada de la immunitat de manera provisional fins que es decidís sobre el fons de la qüestió. Davant d'aquesta decisió, l'Advocacia de l'Estat espanyol va presentar un recurs, sol·licitant que s'anul·lés aquesta mesura provisional establerta pel tribunal.

Doncs bé: aquí hi ha la clau, o una de les claus, de la qüestió d'avui. En l'escrit de l'advocacia de l'Estat s'assenyalava que com el procés penal, i per tant, les euroordres contra ells són en suspens per la qüestió prejudicial presentada per Llarena davant del Tribunal de Justícia de la UE, no seria possible detenir cap dels tres eurodiputats. I per aquesta raó, argumenten, no hi hauria lloc a admetre la mesura cautelar per part del TGUE. I així ho admet avui en la seva interlocutòria el mateix tribunal.

Què vol dir llavors la interlocutòria? Doncs que la mesura cautelar que va ser establerta, ara mateix manca de justificació, ja que no es pot detenir els exiliats perquè les euroordres són en suspens fins que el TJUE respongui a Llarena. I a més, assenyala en la interlocutòria que la immunitat parlamentària està garantida perquè els tres eurodiputats puguin anar a les sessions plenàries que celebri el Parlament Europeu. Això últim ja ho va acordar així el mateix Parlament Europeu quan van aixecar la immunitat.

Però n'hi ha més: en la mateixa interlocutòria s'assenyala, en el paràgraf 60, la possibilitat de tornar a establir la mesura cautelar de la immunitat en cas que fos necessari. En el comunicat de premsa oficial s'assenyala literalment que «malgrat la desestimació de la demanda de mesures provisionals, els diputats mantenen la possibilitat d'interposar una nova demanda si, posteriorment a la interlocutòria, el perjudici al·legat resultés prou probable, en particular en cas que fossin detinguts per una autoritat d'execució d'un Estat membre o que es dugués a terme alguna actuació dirigida a lliurar-los a les autoritats espanyoles.»

En conclusió: el Tribunal retira la mesura cautelar perquè no hi ha raó, segons ha afirmat la mateixa Advocacia de l'Estat, per considerar que es produirà una detenció, ja que les euroordres estan suspeses. Ara bé, en cas que es tornessin a activar, llavors el TGUE adverteix que es podria sol·licitar de nou l'aplicació de la mesura provisional.

El mateix advocat, Gonzalo Boye, l'ha explicat també a través de les seves xarxes socials. S'evidencia així, una vegada més, que alguns han llançat les campanes al vol abans de conèixer realment el que significa aquesta interlocutòria. S'evidencia, també, la falta de rigor a l'hora d'informar per part de no pocs mitjans, que estan volent donar a entendre una cosa que no ha succeït.

Però segur que estàs preguntant-te, podrien venir a Espanya? En el comunicat que ha fet públic Toni Comín explica clarament que aquesta decisió del TGUE deixa clar que els tres eurodiputats poden moure's tranquils per tots els estats membre de la UE, tret d'Espanya.

Si se'ls ocorregués venir a Espanya, serien posats a disposició judicial i possiblement el jutge ordenés la seva presó provisional, una cosa que hauria d'acabar en el moment en què haguessin d'anar a una sessió plenària del Parlament Europeu: la seva immunitat s'ha de garantir tant per acudir a la reunió com per tornar als seus domicilis. I en aquell moment, es tornaria a sol·licitar, segurament, la mesura provisional per rebre una vegada més l'empara del TGUE com ja va fer en la primera ocasió.

La qüestió, per tant s'hauria de plantejar en el sentit de si Espanya estaria disposada a detenir i portar a presó provisional els tres eurodiputats en cas que es presentessin al seu territori, arriscant-se que la situació fos la que acabem d'explicar, o fins i tot forçant més encara el context, si decidís no permetre anar a la sessió del Parlament als tres eurodiputats, contravenint el disposat pel TGUE.

En fi, ara que l'assumpte està explicat: què era exactament el que estava celebrant Pablo Casado avui?