El TGUE ha tornat a retirar la immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, però ho fa puntualitzant que el procediment de les euroordres està congelat mentre la justícia europea no respongui a les qüestions prejudicials del jutge Pablo Llarena, i que els tres eurodiputats mantenen la immunitat per desplaçar-se a assistir o tornar a les reunions de l'Eurocambra.

Tot plegat porta l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, a assegurar que malgrat que el TGUE hagi aixecat la suspensió cautelar sobre la decisió de retirar la immunitat dels tres eurodiputats, aquests la mantenen intacta, atès que no poden ser detinguts. "Si es modifica la situació, s'avaluarà noves cautelars", rebla.

Captura de Pantalla 2021 07 30 a les 14.21.11 

Tuit de Gonzálo Boye

Si tornen les euroordres, hi haurà cautelars

En un sentit similar s'ha expressat a través d'una nota Junts, la formació de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que sosté que en cas que es reactivin les euroodres contra ells "el Tribunal General de la UE tornarà a donar les cautelars", és a dir, es tornarà a aixecar de manera cautelar la suspensió de la immunitat per evitar el risc de detenció.

A la nota, els eurodiputats asseguren que el TGUE ha retirat les cautelars "perquè els drets polítics del president Puigdemont, el conseller Comín i la consellera Ponsatí no corren perill".

Immunitat per desplaçar-se

En aquest sentit recullen l'argument del vicepresident del TGUE que en el moment en què el jutge instructor Pablo Llarena va presentar la seva qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la UE "ha hagut de deixar en suspens les euroordres".

En la nota de premsa difosa pel TGUE s'argumenta, com assenyala Boye, que no hi ha un risc de detenció de Puigdemont i Comín a Bèlgica mentre no hi hagi una resposta a les qüestions prejudicials que va presentar el jutge instructor Pablo Llarena davant la decisió del Tribunal d'Apel·lacions de Brussel·les de desestimar l'extradició del conseller Lluís Puig, atès que el procediment ha quedat congelat.

Igualment, el TGUE recorda que els tres eurodiputats mantenen la seva immunitat per desplaçar-se per participar a les reunions del Parlament Europeu, a Estrasburg, la qual cosa els obliga a travessar la frontera francesa.

 

A la imatge principal, Gonzalo Boye i Carles Puigdemont a Brussel·les / Efe