La situació a França ens hauria de fer reflexionar: l'assassinat del jove Nahel M, de 17 anys, i innocent, en mans d'un agent de la policia, que ja està sent investigat i acusat per la fiscalia per la comissió d'un homicidi dolós, ha tret als carrers milers de persones a protestar contra el que consideren una situació insostenible.

Emmanuel Macron ha ordenat mà dura davant dels aldarulls als carrers que es produeixen des de dimarts i que ja s'han detingut més de mil persones. Milers de cotxes incendiats i altercats en oficines bancàries, es produeixen diàriament en una situació que sembla que és lluny de ser controlada.

Quaranta mil agents activats als diferents llocs de França, mitjans de transport suspesos des de les nou de la nit i limitació en l'accés a productes químics que poden ser utilitzats per generar aldarulls.

El crit de la mare de Nahel, cridant a les seves xarxes socials a la revenja, ha incendiat els carrers francesos.

Nacions Unides, per la seva part, assenyala França pels seus profunds problemes de racisme i de discriminació racial entre les forces i cossos de seguretat.

El problema de França reflecteix un problema europeu que a Espanya i a Catalunya també els afecta. És urgent i necessari trobar la manera de generar processos de convivència basats en el respecte mutu, en la convivència sana, on siguem conscients del paper important que exerceixen en les societats actuals, on la immigració serà fonamental per garantir la supervivència de l'estat de benestar com a estàndard europeu.

Altrament, es perpetuarà un sentiment generalitzat que busqui revenja, una cosa que no és positiva ni augura un bon futur per a ningú.