Com sabem, cada vegada és més evident la robotització de l'economia i tot sovint van sortint estudis que ho corroboren. L'últim ha estat publicat per la Universitat Complutense de Madrid amb el títol Impacto en la robótica y la automatización en la productividad y el empleo.

Doncs bé, aquest estudi indica que la robotització de l'economia tindrà un impacte positiu en els llocs de treball de l’estat espanyol i calcula que fins al 2030 aquests augmentaran en 600.000. De tota manera, hi haurà professions que destruiran milers d’ocupacions, com són les físiques o que requereixen activitats manuals i les que impliquen habilitats cognitives bàsiques. Es calcula que es perdran 1,6 milions de llocs de treball en aquestes professions.

En el primer grup de les professions que quedaran més afectades amb la pèrdua d'aproximadament 1 milió de llocs hi trobem: conductors, cuiners, personal de neteja, guàrdies de seguretat i personal encarregat del control de qualitat. En el segon grup amb la pèrdua d'aproximadament 600.000 llocs hi trobem: caixers de supermercat, persones d'atenció al client i comptables.

Si mirem la part positiva, l'estudi també indica que a major automatització menor és la taxa d'atur i més es redueix la desigualtat entre països a mitjà termini. De fet, s’espera que gràcies a la robotització a Espanya es creïn més de 2 milions de llocs de treball qualificats.