La decisió presa pel Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) suposa un pas més en el llarg camí que es va emprendre des de l'exili. Suposa, sens dubte, una osca més que passarà a la història d'una Europa que passa pels seus dies més tristos pel que fa a democràcia, llibertats i transparència.

Però encara queda camí per recórrer: cal veure com reaccionarà Llarena davant la retirada de la immunitat; està pendent la resposta de la presidenta del Parlament Europeu sobre la presència de Comín i Puigdemont dilluns que ve a Estrasburg. Caldrà veure, també, el resultat de la sentència que haurà de dictar el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que segurament arribarà en el moment que la legislatura de l'actual Parlament Europeu hagi acabat. Es tornaran a presentar a les eleccions europees? En quin moment polític arribarà la resolució final?

No hi ha dubte que tot aquest assumpte serà crucial per marcar un precedent a escala europea sobre la defensa democràtica i pacífica de les idees. Sobre el sentit que tenen les formacions polítiques i els seus programes electorals quan siguin incòmodes a l'establishment. Una lliçó que estem estudiant en directe i que, sens dubte, tindrà una enorme incidència en el futur de la Unió.