Aquesta setmana hem conegut, mitjançant del Wall Street Journal, que el Departament d'Energia dels Estats Units, responsable del control dels laboratoris d'investigació, ha considerat, basant-se en nova documentació analitzada, que l'origen de la covid-19 podria deure's, "probablement", a una fuga de laboratori a Wuhan. Una informació, que si bé ha estat etiquetada amb "fiabilitat dubtosa", ha estat sostinguda amb més contundència per part de l'FBI, que també dona suport a aquesta teoria.

Què ha succeït amb aquesta teoria, que va ser sobre la taula en un primer moment i es va rebutjar considerant-la "teoria de la conspiració"? Quin és ara el discurs que sembla voler sostenir l'administració nord-americana en plantejar aquesta possibilitat? Quines implicacions suposa aquesta teoria per a la Xina?

Per la seva part, la Xina ha respost i ha posat sobre la taula una altra teoria, que igualment, ha vingut defensant, amb certa discreció, des del primer moment: l'origen del virus va tenir lloc en un laboratori militar nord-americà. I el virus va arribar a Wuhan amb motiu de la celebració dels jocs olímpics militars que es van celebrar l'octubre de 2019.

Les conseqüències que es poden derivar, tant d'una opció com de la contrària, si alguna quedés finalment confirmada, són ara mateix d'un calat incalculable. Perquè ambdues suposarien responsabilitzar una de les dues grans potències mundials de l'origen de la pandèmia, lluny de la teoria de la zoonosi que es va voler implantar per mantenir, suposadament, les aigües tranquil·les. En cas de ser certa una de les dues, ens trobaríem en presència d'una arma biològica? Quines implicacions polítiques tindria això?