Aquesta setmana hem conegut l'anunci de l'Organització Mundial de la Salut que assenyala el final de la pandèmia. També s'ha donat a conèixer l'informe de la Comissió sobre la covid de la revista The Lancet, on fa algunes referències molt importants: la majoria de les morts, més de 17 milions, es podrien haver evitat, ja que s'han degut a una mala gestió per part de les autoritats. El Tribunal de Comptes de la Unió Europea també ha emès el seu informe sobre el procés de compra de vacunes contra la covid.

S'avalua així la manera en què l'Executiu europeu va dur a terme l'adquisició de 4.600 milions de dosis per valor de 71.000 milions d'euros en nom dels Estats membres. La majoria dels acords van ser per adquisició anticipada, on la Comissió compartia el risc amb els fabricants del desenvolupament del producte. L'informe constata que la UE va crear un sistema centralitzat a mida per a l'adquisició de les vacunes, establint una cartera inicial de vacunes experimentals, compostes per diferents empreses i tecnologies. Però va ser per darrere del Regne Unit i dels Estats Units. Subratlla l'informe que la UE va haver d'actuar abans de disposar de dades científiques clares sobre la seguretat i l'eficàcia de les vacunes experimentals.

Assenyala també l'informe que la Comissió tampoc no va analitzar plenament les dificultats de les cadenes de producció i subministrament en la fabricació de vacunes fins després de la firma de la majoria dels contractes. Es critiquen els missatges privats entre la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, amb el president de Pfizer, Albert Bourla, que no han estat explicats. També assenyala el Tribunal de Comptes que s'han canviat els criteris existents fins a la pandèmia, ja que en aquests contractes s'assumeix per part dels Estats membres alguns dels riscos financers pels possibles efectes adversos de les vacunes, una cosa que mai no havia estat així.

L'informe també apunta que la UE va haver d'actuar abans de disposar de dades científiques clares sobre la seguretat i l'eficàcia de les vacunes experimentals. També aquesta setmana hem conegut que el Tribunal Constitucional admetia a tràmit els recursos sobre l'obligatorietat de la vacunació en menors d'edat i en persones grans.

A Dinamarca ja es recomana únicament vacunar persones majors de 50 anys que siguin vulnerables. Al Regne Unit ja no recomanen la vacunació per a menors d'11 anys. I a Nova Zelanda s'han acabat els mandats de vacunes i les restriccions. Sembla que aquest malson arriba a la seva fi, però el més important ara és preguntar-se si hem après dels enormes errors comeses, i si en pròximes ocasions no caurem de nou en els mateixos abusos.