Durant els dos primers anys de pandèmia de covid, la majoria dels governs no estaven preparats, van ser massa lents a respondre a la crisi i van fer poca atenció als més vulnerables, una suma d'errors que en total ha costat 17,1 milions de vides, moltes d'evitables. A més, tots els esforços per combatre la crisi sanitària es van veure obstaculitzats per la falta de cooperació internacional i per una "epidèmia de desinformació", adverteix l'últim informe de la Comissió de Lancet, elaborat per 28 experts mundials en polítiques públiques, governança, epidemiologia, vacunació, economia, finances internacionals, sostenibilitat i salut mental.

El document sobre la pandèmia de covid-19 publicat aquest dimecres conclou que tots aquests errors globals i generalitzades van provocar "milions de morts evitables" i van revertir els avenços realitzats a molts països per complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU. "El sorprenent nombre de víctimes dels dos primers anys de la pandèmia és una profunda tragèdia i un enorme fracàs social a tots els nivells", conclou el president de la Comissió, Jeffrey Sachs, catedràtic de la Universitat de Colúmbia i president de la Xarxa de Solucions per al Desenvolupament Sostenible.

Salut pública i desenvolupament sostenible

"És el moment d'emprendre una acció col·lectiva que promogui la salut pública i el desenvolupament sostenible per posar fi a la pandèmia, que abordi les desigualtats sanitàries mundials, que protegeixi al món contra futures pandèmies, que identifiqui els orígens d'aquesta pandèmia i que fomenti la resiliència de les comunitats de tot el món," afegeix. "Tenim la capacitat científica i els recursos econòmics per fer-ho, però una recuperació resistent i sostenible depèn de l'enfortiment de la cooperació multilateral, el finançament, la bioseguretat i la solidaritat internacional amb els països i les persones més vulnerables", resumeix Sachs.

Una desigualtat evident

L'informe valora aspectes de la cooperació mundial com l'associació per desenvolupar múltiples vacunes en un temps rècord, les accions governamentals per recolzar financerament a les llars i les empreses, i els ajuts d'emergència de l'FMI i el Banc Mundial. Però en aquests dos últims anys, apunta l'informe, també s'han produït múltiples errors en la cooperació mundial, com el retard de l'OMS en declarar la pandèmia i reconèixer la transmissió aèria del virus, entre d'altres. La falta de cooperació per finançar i distribuir productes sanitaris clau com vacunes o equips de protecció personal també ha tingut un cost molt elevat per als països menys desenvolupats, lamenta l'informe.

Com es pot controlar la pandèmia?

Per controlar definitivament la pandèmia, la Comissió proposa que tots els països adoptin una estratègia de vacunació plus, que combini la vacunació generalitzada amb mesures de prevenció de salut pública i les mesures financeres adequades. Davant futures amenaces pandèmiques, aconsella reforçar els sistemes sanitaris nacionals i adoptar plans nacionals de preparació per a la pandèmia, amb mesures per millorar la vigilància i el seguiment coordinats de les noves variants, protegir als grups vulnerables i crear entorns escolars i laborals més segurs invertint en ventilació i filtració. Finalment, l'informe avisa que construir un futur més resistent requereix una inversió major i més eficaç per reforçar els sistemes sanitaris dels països en desenvolupament, la qual cosa costaria uns 60.000 milions de dòlars anuals (el 0,1% del Producte Interior Brut dels països de renda alta).