Tots coneixem els problemes que ha tingut aquest estiu el Barça per a poder inscriure jugadors. Com sabem, el Barça és propietat dels seus socis, no és una societat anònima, és un club, "més que un club". Això dona al Barça un signe distintiu als altres equips, cosa que el fa gairebé únic. Ara bé, això també comporta que no es poden obtenir recursos emetent accions i s'ha de recórrer a la enginyeria financera i, a vegades, com ha passat recentment, comprometre els ingressos del club dels propers anys.

Aquest estiu, amb la venda d'alguns drets, s'ha pres un risc, un alt risc que mesurat financerament sembla raonable. El perill de no prendre aquests tipus de riscos seria el de passar uns quants anys a l'ombra, com li ha passat a equips com el Milà o el Manchester United que ja fa temps que no aconsegueixen res positiu a la màxima competició europea i poca cosa a les seves lligues nacionals. Tot i això, si les coses no surten del tot bé, hi ha una amenaça i aquesta és la possibilitat que el club es vegi obligat a convertir-se en societat anònima. Ara bé, adoptar aquest model seria un desastre?

Per a molts socis i aficionats sí, el club perdria la seva identitat i passaria a ser un més dins l'esfera internacional. De tota manera, econòmicament podria no ser tan perjudicial, ja que es podrien vendre una part minoritària d'accions i capitalitzar el club. A nivell de gestió, difícilment haguessin passat casos com els de Gaspart o Bartomeu, que han posat el club en una situació límit. Haurem d'esperar uns anys i veure com evoluciona tot plegat, però si arriba el moment, estem preparats?