Les fortes tempestes amb pedregades i ratxes de vent provoquen danys a diverses zones de Catalunya. Els patacs d'aigua han deixat entre 20 i 40 l/m2 en moltes comarques de Girona, Barcelona i nord de Tarragona. També han caigut trombes d'aigua amb pedra al Pallars Jussà, nord de la Noguera i la Segarra, i a la comarca de les Garrigues. Atenció perquè el mes d'agost es presenta inestable amb tronades de tarda que ens visitaran bastants dies més, una bona notícia tenint en compte l'alarmant sequera que pateix el país. El problema és que, sovint, la intensitat de les precipitacions és massa forta i que, en alguns casos, van acompanyades de calamarsa o pedra. Quin temps farà aquest mes d'agost a Catalunya? Farà sol i calor per anar a la platja? Quins dies plourà? A quina temperatura està l'aigua del mar a la costa catalana? Quin temps farà durant el llarg cap de setmana del 15 d'agost? Si voleu conèixer tots els detalls de la previsió del temps no us perdeu aquest vídeo on també veureu imatges impactants del temps violent que provoca danys a Catalunya:

 

Vídeos de les destrosses de les tempestes i pedregades

La tongada de fortes tempestes ha deixat fotografies i vídeos espectaculars amb vent molt fort i calamarsa o pedra. Hi ha hagut una ratxa màxima de vent de 113 km/h al Montseny. La vuitena pedregada de la temporada a les comarques de Lleida ha fet mal a les Garrigues, al nord de la Noguera i la Segarra i al Pallars Jussà. La calamarsa ha malmès la collita de nectarina i poma a Alfés (Segrià), i a Castelldans (les Garrigues), segons explica Pere Roqué, president d'Asaja Lleida en declaracions a ElNacional.cat. D'altra banda, s'ha fet viral un vídeo de les platges de Barcelona on els banyistes han fugit a correcuita per refugiar-se de la tempesta que els ha agafat per sorpresa. Tot seguit podeu veure les fotos i vídeos més impactants que ens han deixat les tempestes. I atenció perquè els propers dies i setmanes es repetiran situacions d'inestabilitat com la que acabem de viure.

Pedregada a Corbera de Llobregat / Foto: @thaispiriz Twitter
Forta pedregada a Corbera de Llobregat / Foto: @thaispiriz Twitter

On i quan plourà aquest cap de setmana?

Aquest dissabte es presenta assolellat fins al migdia a tot Catalunya. A la tarda cauran tempestes al Pirineu i al prepirineu que també poden arribar a les comarques de Girona. A la resta del país no hi plourà. Farà moltíssima calor amb temperatures màximes de 38ºC a l'ombra en pobles i ciutats com Lleida, Balaguer, Tremp o Artés, al Bages. Arribarem als 37ºC a Manresa, 36ºC a Tortosa, 35ºC a Girona, 34ºC a la Seu d'Urgell i als 30 o 31ºC a Barcelona i a Tarragona. La xafogor serà insuportable amb nits d'insomni per culpa de les temperatures tropicals. Les mínimes no baixaran dels 25ºC en molts punts costaners. Diumenge tindrem el cel mig ennuvolat a gran part del país. Al matí, però, dominaran les estones de sol tot i que ja veurem intervals de núvols. Atenció diumenge a la tarda perquè cauran tempestes i no només al Pirineu i al prepirineu. Les tronades també arribaran a les comarques de Lleida, i a l'interior i sud de les de Tarragona i poden anar acompanyades de calamarsa o pedra. No descartem alguna gotellada aïllada en altres zones. Les temperatures seran similars a les de dissabte o un grau més baixes però hi haurà molta humitat i la xafogor serà difícil d'aguantar.

Temperatura de l'aigua del mar

La temperatura de l'aigua del mar està per sobre del que és habitual. Ara mateix l'aigua superficial del mar està a 29ºC a Castelldefels, Sitges, Altafulla, Coma-ruga, Calafell, Salou, l'Ametlla de Mar, 28ºC a Lloret de Mar, 27,5ºC a l'Estartit, i a 27ºC a Palamós i a les platges de la ciutat de Barcelona. L'aigua del mar tan calenta té riscos: d'entrada ajudarà a que aquest mes d'agost sigui més càlid i xafogós del que és habitual amb nits més tropicals que mai que complicaran el son a milers de catalans. A més, quan tinguem aire fred en altura i vent humit en superfície, les altes temperatures del Mediterrani ajudaran a provocar més gotes fredes o DANAS a Catalunya. Això passarà a final d'estiu i, també i sobretot, durant la primera meitat de la tardor. Tot seguit podeu veure un autèntic espectacle de la natura: imatges dels núvols de tempesta gravats des d'un avió mentre sobrevolava el Pirineu català en direcció París. Segurament viurem moltes situacions com aquesta durant les properes setmanes i mesos, en bona part per culpa de les altes temperatures de l'aigua del mar.

Quin temps farà el llarg cap de setmana del 15 d'agost?

La setmana que ve arrencarà amb sol i molta calor i xafogor a Catalunya. Dilluns no plourà. En canvi, dimarts a la tarda sí que cauran tempestes a Lleida, a les comarques de Tarragona, a la Catalunya Central i al Pirineu. Dimecres continuarà la forta calor i no esperem tempestes, només alguna d'aïllada en zones interiors. Dijous al matí farà sol a tot Catalunya però a la tarda cauran fortes tempestes i alguna pedregada a Osona, Berguedà, al nord del Bages i del Vallès Oriental i a moltes comarques de Girona. Atenció perquè en aquestes zones podria picar molt fort. Divendres, 12 d'agost, arrencarà el cap de setmana amb més festes majors de tot l'any a Catalunya. Divendres tindrem un matí assolellat però tronades de tarda a la Catalunya Central, comarques de Lleida, interior de les de Tarragona, al Pirineu i al prepirineu. Dissabte, 13 d'agost, el temps serà molt estable i càlid amb alguna tronada al Pirineu. Diumenge, 14 d'agost, també farà sol amb temperatures màximes de 38ºC a l'interior. A la tarda pot caure alguna tempesta al terç oest del país. Dilluns, 15 d'agost, farà sol fins al migdia i podríem tenir tempestes bastant generals durant la tarda i de cara al vespre.