Una forta pujada de les temperatures afectarà Catalunya molt aviat. Si voleu saber a partir de quin dia ens fregirem gairebé com si fóssim a l'estiu no us perdeu aquesta crònica. Tot i que hi ha moltes dites populars que adverteixen que fins ben entrat el mes de juny, més val no guardar la jaqueta, sembla que enguany ens farà nosa molt abans. De moment, aquest divendres presenta poques novetats: farà sol a tot Catalunya excepte a la Val d'Aran i zones pròximes on el cel continuarà tapat i poden caure quatre gotes (parlem de gotes perquè, si neva, només ho farà als cims). Les temperatures màximes rondaran els 26ºC a Tarragona (per l'efecte del mestral, sers, serè o vent de dalt que arriba reescalfat a la costa), 25ºC a Lleida i 23ºC tant a Barcelona com a Girona. La tramuntana continuarà presentant ratxes fortes a l'Empordà i el mestral serà moderat a la vall de l'Ebre. No us perdeu aquest vídeo on es veu com la tramuntana pentina els sembrats de Mont-ras:

Temps del cap de setmana amb sorpreses

Dissabte també farà sol a tot Catalunya amb temperatures similars a les de divendres. A la tarda veurem nuvolades en zones de muntanya i al nord-est del país però no plourà enlloc. Per tant, el primer dia del cap de setmana es presenta força estable. Diumenge el panorama no s'espatllarà gaire. De fet, també gaudirem d'un bon sol a totes les comarques amb una petita novetat: durant la tarda les nuvolades seran més importants i no descartem algun ruixat o tempesta en zones de muntanya o a l'interior del país. Si arriben a caure seran de caràcter aïllat i de curta durada. De fet a la majoria de pobles i ciutats no hi plourà en tot el dia. Les temperatures seran més altes amb màximes d'entre 24 i 27ºC a moltes comarques. Per cert, aquests dies continua la temporada d'espàrrecs i atenció perquè també podem trobar rovellons en algunes comarques catalanes. Una pista: el que veieu en aquesta fotografia s'ha trobat entre el Baix Camp i el Priorat:

Espàrrecs i rovellons a la primavera / Foto: @fc_oriol
Espàrrecs i rovellons entre el Baix Camp i el Priorat / Foto: @fc_oriol

"Fins al setanta d'abril no et treguis ni un fil"

Tot i les dites populars que adverteixen de refrescades fins el 70 d'abril o, el que és el mateix, fins el 9 de juny, aquest any, el maig es presenta força càlid (almenys durant els propers dies). La setmana que ve tindrem un tast del temps d'estiu amb una forta calorada a tot Catalunya. Cada dia que passi tindrem temperatures més altes. A mitjans de setmana ja tindrem màximes de 30ºC en moltes comarques interiors i de 25ºC a la costa. Molta precaució amb el sol perquè pica moltíssim i encara tenim la pell blanca i tendra de l'hivern. Que ningú s'oblidi la protecció solar. Pel que fa a la temperatura de l'aigua del mar poc a poc va pujant: aquests dies ronda els 15,5ºC a la Costa Brava i els 16ºC a les platges de les comarques de Barcelona i Tarragona.