La previsió del temps confirma el pitjor pronòstic per aquesta setmana a Catalunya: cauran fortes tempestes amb ratxes de vent huracanades i pedregades. Atenció perquè la intensitat de les tronades, en alguns casos, serà molt forta i cauran més de 20 litres per metre quadrat en menys de mitja hora. A banda dels possibles aiguats i el fort vent que patirem durant les estones de precipitació també hi ha la possibilitat de pedregades i calamarsades que poden provocar danys importants. Les temperatures cauran en picat i les màximes més altes no passaran dels 28, 29 o, com a molt, 30ºC. Quan arribarà aquesta tongada de temps violent? En quines comarques caurà més aigua? Quin temps farà el proper cap de setmana? Si voleu conèixer la resposta a aquestes i altres preguntes, no us perdeu aquest vídeo:

 

Vídeos de fortes pedregades

Les precipitacions que cauran a tot Catalunya en molts casos aniran bé tenint en compte la greu sequera que arrosseguem. Que quedi clar que les tempestes, majoritàriament i per sort, no faran mal i, per tant, en molts pobles i ciutats del país seran molt benvingudes perquè ens convé l'aigua com la salut. La vegetació ja fa temps que ho passa fatal i els pantans estan molt per sota del nivell que presentaven ara fa just un any. Només tres exemples: el pantà de Canelles, el més gran de Catalunya, està al 41% de la seva capacitat mentre fa un any estava al 84%, el de Sau està al 51% i fa un any estava al 80%, i el de Susqueda el tenim al 55% però fa un any estava pràcticament ple, al 96% de la seva capacitat. El problema d'aquesta tongada de temps inestable que està a punt d'arribar és l'amenaça de tronades amb una intensitat de precipitació brutal, les fortes ventades i les pedregades. Esperem que no caiguin pedres com les que es poden veure en aquest vídeo, del tamany de pilotes de beisbol:

I no us perdeu aquest festival de llamps i trons a Cervera, capital de la Segarra. Les tempestes de les últimes hores són només l'aperitiu del que està a punt de passar a tot Catalunya:

Previsió del temps

Aquest dimarts al matí farà sol a tot Catalunya però, a mesura que avanci el dia, ràpidament veurem créixer nuvolades a l'interior i al sud del país. A la tarda cauran tempestes al Pirineu i, a última hora, també descarregaran a l'interior i sud de les comarques de Tarragona, especialment als ports de Tortosa-Beseit. Les temperatures màximes seran un pèl més baixes però continuarà fent calor i xafogor. Arribarem als 34ºC a Lleida i a Girona, 32ºC a Manresa, 31ºC a Tortosa, 29 a Barcelona i a la Seu d'Urgell, 28 a Tarragona i no passarem dels 24ºC a Puigcerdà.

Perilloses tempestes i pedregades a Catalunya

Dimecres s'embolica la troca amb un ràpid i sobtat augment de la inestabilitat que ens portarà ruixats i tempestes a tot Catalunya. Les tronades seran localment molt fortes amb ventades i poden anar acompanyades de calamarsa o pedra. Les temperatures seran força més baixes amb màximes que, com a molt, arribaran als 29 o 30ºC. La inestabilitat serà molt acusada però només durarà un dia: dijous, tornarà a fer sol a tot Catalunya amb restes de núvols durant el matí.

Plàstic al cap tempesta i pedregada / Foto: Eltiempohoy
Aquest dimecres ens haurem de protegir com puguem de les fortes tempestes i pedregades / Foto: Eltiempohoy

Quin temps farà el cap de setmana?

Divendres també farà sol i més calor. El proper cap de setmana, 9 i 10 de juliol, començarà amb un temps estable. Dissabte farà sol amb temperatures màximes d'entre 30 i 35ºC a la majoria de comarques. Diumenge també farà calor d'estiu (la normal per l'època de l'any) però atenció perquè durant la tarda creixeran nuvolades que, a última hora, deixaran tempestes en moltes comarques interiors, a la Catalunya Central i a tota la meitat nord del país. Per tant, acabarem el cap de setmana amb alguns patacs d'aigua.