El 23 de setembre a les 03:04 hores de la matinada comença la tardor astronòmica. Els dies cada vegada són més frescos i amb menys llum, però la nova estació entrarà per la porta gran: a partir de divendres el canvi de temps s'intensifica, amb ruixats, fortes tronades a quasi tot Catalunya i aiguats que en algunes zones poden ser molt intensos. Coincideix al cent per cent amb la celebració de Santa Tecla, a Tarragona, i amb l'inici de les Festes de la Mercè, a Barcelona. Es podran celebrar tots els concerts i activitats? O la pluja i llamps ho impediran? T'expliquem com serà l'entrada a la tardor i tots els canvis meteorològics que portarà, al següent vídeo:

 

Comença el mal temps

Divendres 23 de setembre es dona el tret de sortida a les Festes de la Mercè 2022 a Barcelona. Coincideix completament amb l'arribada de la tardor i de la inestabilitat: les tempestes començaran a treure el cap a partir del migdia pel sud de Catalunya, i després s'estendran per punts de muntanya del nord del territori. A la mateixa vegada, també creixeran algunes a la serralada Litoral i ja ben entrada la nit, els llamps arribaran a zones de costa. Els ruixats seran intensos i poden superar els 30mm per metre quadrat en poca estona, així que cal evitar rieres i zones on l'aigua acostuma a acumular-se. S'espera molta pluja i moltes tronades, que poden interferir en el pregó de la Mercè i l'inici dels concerts. Els núvols seran molt densos i tindrem menys estones de sol a mesura que avancin les hores. Per això, la temperatura divendres encara no variarà gaire. Amb l'arribada de la pluja, però, els termòmetres el cap de setmana baixaran amb ganes.

🟢 Concerts de la Mercè 2022 a Barcelona: horaris, escenaris i tots els detalls

L'inici de les festes de la Mercè podria quedar passat per aigua, però a Tarragona, on se celebra la festivitat de Santa Tecla, no tindran més sort. Es podria formar alguna tempesta durant les primeres hores de la tarda, seran xàfecs locals i de curta durada. Tot i això, les tronades tornaran a aparèixer al vespre i s'estendran fins a la matinada. La pluja podria fer perillar el castell de focs de Santa Tecla, que aquest any es llança a dos quarts d'onze de la nit des de la Punta del Miracle. No es descarta alguna pedregada a qualsevol punt de Catalunya, així que si us trobeu a l'aire lliure, tingueu molta precaució.

Quina diferència hi ha entre la tardor meteorològica i l'astronòmica?

Quan marxem a dormir el dia 22 encara serem a l'estiu, però ens llevarem a la tardor. De matinada, a les 3 hores i 4 minuts, començarà la tardor astronòmica. Per a la meteorologia, tanmateix, des d'inicis de setembre que estem immersos en aquesta estació: a diferència de les estacions astronòmiques, a l'hemisferi nord, la tardor meteorològica ha començat l'1 de setembre i acabarà 30 de novembre. Per què es comporten diferent i tenen un desfasament de més de vint dies? Per la meteorologia, es defineixen 4 estacions que coincideixen amb els mesos sencers del calendari. Es fa d'aquesta manaera per facilitar l'estadística climatològica: hivern (desembre, gener i febrer), primavera (març, abril i maig), estiu (juny, juliol i agost) i la tardor (setembre, octubre i novembre). Per contra, la tardor astronòmica comença just amb l'equinocci: és l'instant en què el recorregut aparent del Sol des de la Terra es creua amb l'equador celeste del nostre planeta. És l'únic moment, junt amb l'equinocci de primavera, on el dia i la nit tenen les mateixes hores. Aquest any, el Sol es pondrà a les 19:06h i anirem perdent més de 2 minuts de llum cada dia. El 21 de desembre, amb l'inici de l'hivern astronòmic, ja haurem perdut 3 hores de Sol i en total, només tindrem 9 hores i 11 minuts de llum al dia.

Estany de Banyoles a la tardor / Foto: Pixabay
Estany de Banyoles a la tardor / Foto: Pixabay

Com serà el temps aquesta tardor?

Segons la predicció estacional de l'Agencia Estatal de Meteorologia, hi ha una alta probabilitat que la temperatura aquesta estació meteorològica (setembre, octubre i novembre) es trobi al tercil superior a Catalunya, és a dir, que la temperatura quedi per sobre dels valors normals per l'època. La precipitació es preveu que es trobi dins de la mitjana climàtica. El Servei Meteorològic de Catalunya estima en la seva predicció mensual que octubre i novembre tinguin anomalies positives de temperatura, és a dir, també coincideixen que seran més càlids del que és normal, però desembre, entraria dins de la mitjana. A més, prediuen que tant octubre com novembre tindran poca pluja, però es podria compensar en part amb la que caurà al desembre. Per tant, segurament parlarem d'una tardor amb més calor del que tocaria.

Predicción estacional AEMet / Gràfics: Agencia Estatal de Meteorologia (AEMet)
Predicció estacional d'AEMet / Gràfics: Agencia Estatal de Meteorologia (AEMet)