La primera glopada d'aire fred de la tardor provoca molts refredats a Catalunya. De cop i volta ens trobem amb un ambient fresquet que ens obliga a rescatar les jaquetes a correcuita. Aquest divendres encara tindrem xàfecs i tempestes sorpresa en punts de la costa de Barcelona, en algunes comarques de Girona i al Pirineu on nevarà per damunt dels 1.700 metres.. En general, però, dominaran les estones de sol a la majoria de comarques catalanes. El gran canvi de temps ens arribarà coincidint de ple amb el primer cap de setmana del mes d'octubre. Atenció al que passarà dissabte, diumenge i també durant la setmana que ve. A més, la previsió anuncia una nova tongada de xàfecs i tronades que arribarà abans del que estava previst. Si voleu saber quin temps farà a Catalunya els propers dies, no us perdeu aquest vídeo:

 

Trombes d'aigua amb calamarsa i pedra

Les fortes tempestes, pedregades i calamarsades continuen fent estralls en algunes zones de les comarques de Barcelona i Girona. Les tronades han deixat més de 40 o 50 litres per metre quadrat en punts de l'Empordà i la Garrotxa. Les tempestes han anat acompanyades de llamps i trons espectaculars i han emblanquinat diverses zones com, per exemple, Flaçà, a la comarca del Gironès.

Tubes i mànegues a la costa catalana

Les fortes tempestes han generat espectaculars imatges. A la costa, per exemple, s'han vist diverses mànegues i alguna tuba. Això ha passat, per exemple, en punts del Barcelonès, Maresme i a la comarca de la Selva. Tot seguit podeu veure la tuba que han pogut contemplar i fotografiar els habitants de Mataró. Per cert, es diu tuba quan l'embut no arriba a tocar la superfície del mar (quan l'arriba a tocar ja és una mànega).

Tuba davant la costa de Mataró / Foto: Jordi Gomis @AEMET Cat
Espectacular tuba just davant la costa de Mataró / Foto: Jordi Gomis @AEMET_Cat

Canvi de temps el cap de setmana

La situació meteorològica serà radicalment diferent durant el cap de setmana. Farà sol a tot Catalunya i pujaran les temperatures. Dissabte les màximes ja arribaran als 27 o 28ºC i diumenge encara seran més altes amb valors de 30ºC en punts de l'interior. A la costa també es dispararan molt les temperatures perquè tindrem una mica de vent aponentat. La visibilitat serà excel·lent amb el cel ben blau a tot el país. Alerta, però, amb les matinades perquè es mantindran fresques a l'interior i fredes al Pirineu.

Quan tornarà a ploure a tot Catalunya?

La setmana que ve començarà amb temps estable a tot el país i amb temperatures màximes superiors a les habituals per l'època de l'any. Vaja que tindrem estiuet de Sant Miquel tot i que arriba amb uns dies de retard. Quan tornarà a ploure a Catalunya? Els xàfecs i tempestes podrien reaparèixer a partir del proper dimecres, 5 d'octubre, i sobretot el proper dijous, 6 d'octubre. El canvi més fort de temps podria arribar de cara al dilluns i dimarts, 10 i 11 d'octubre, amb tempestes més generals i fortes a tot el país. Tot això ho anirem confirmant en properes informacions a ElNacional.cat.

Pluges dijous, 6 d'octubre Catalunya / GFS Wetterzentrale
Un canvi de temps deixarà ruixats i tempestes el proper dijous, 6 d'octubre, a Catalunya / GFS Wetterzentrale