Comencem octubre, l'època de l'any en què mai se sap si anar de màniga curta o amb jaqueta. Aquest cap de setmana, a més, arriba l'estiuet de Sant Miquel amb una nova pujada dels termòmetres. Però fins quan durarà? Aquest tipus de fenòmens populars es verifiquen cada any? En aquest vídeo t'expliquem si aquest any finalment pujaran els termòmetres, però també perquè es dona aquest tipus de pujada de temperatura quan just acabem de començar la tardor:

 

🟡 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, DIRECTE | Última hora a Barcelona
🟨 L'1 d'Octubre 5 anys després: el dia que el poble va doblegar l'Estat 

Quan es donarà l'estiuet de Sant Miquel aquest 2022? 

Segons la tradició, al voltant del 29 de setembre (el dia de Sant Miquel), la temperatura acostuma a pujar respecte als dies anteriors, per això, popularment aquests dies són coneguts com l'estiuet de Sant Miquel. Aquest any, després d'haver començat la tardor amb valors per sota de la mitjana climàtica, l'1 d'octubre tornem a veure el cel ben assolellat i termòmetres que van cap amunt. Diumenge tindrem valors de 29ºC a Lleida, 27ºC a Girona i Tortosa i 28ºC a Manresa. A què és degut aquesta pujada de temperatura? Un anticicló es torna a situar just a sobre de la Península, per això tenim molt més sol aquest cap de setmana, i a més, aquest sistema d'altes pressions manté allunyades les masses d'aire més fredes. El cap de setmana estarà dominat per un temps molt tranquil i estable, amb valors que a Catalunya canviaran d'un dia per l'altre fins a 5ºC. L'Agencia Estatal de Meteorologia (AeMet) confirma que la temperatura tornarà a pujar als pròxims dies:

Per què es donen aquests canvis radicals al temps?

Aquest petit període de bonança, de pocs dies, es dona perquè l'anticicló s'instal·la sobre les nostres latituds i frena la baixada de temperatura que comporta la tardor, quan el Sol ja no escalfa tant perquè els seus rajos ens arriben més inclinats (i no perquè ens estiguem allunyant d'ell). Els mesos de tardor representen una transició a la dinàmica atmosfèrica: les masses d'aire polar es van enfortint i són capaces d'expandir-se a latituds més baixes, traslladant fronts atlàntics cap al nostre territori. En canvi, a l'estiu, la zona anticiclònica es troba molt reforçada i situada a latituds properes a Catalunya, per això acostuma a fer sol i ploure poc. Durant els mesos de transició d'octubre i novembre, no és estrany que encara aparegui un anticicló a les nostres latituds que comporti bonança durant uns dies. Tot i que la saviesa popular està basada en l'experiència, no és suficient: són necessaris estudis meteorològics per poder estimar quin temps farà cada any en aquesta època. Per l'estiuet de Sant Martí del 2021, que es dona a principis de novembre, justament estava actuant Blas, una depressió que va deixar entre el 6 i el 13 de novembre més de 400 mm a Mallorca i molta alteració marítima a Catalunya. A més, s'està estudiant si el canvi climàtic està alterant la dinàmica atmosfèrica que coneixem fins ara i possiblement molts d'aquests refranys i dites populars deixarien de ser certs.

La temperatura no trigarà a tornar a baixar

Aquesta pujada de temperatura és transitòria i temporal. Els termòmetres tornaran a valors més normals d'un octubre ben aviat. La setmana començarà sense gaires canvis: molt de sol i temperatures que ens faran treure les jaquetes al migdia, tot i que de bon matí l'ambient serà fresc. A partir de dijous, la probabilitat d'un canvi de temps cada vegada és més alta: començarà a entrar aire fred a les capes més altes de l'atmosfera que a poc a poc anirà fent baixar els termòmetres a la superfície. Fins i tot, aquest canvi de temps podrà portar alguns ruixats al sud de Catalunya i tempestes a les Illes Balears a finals de setmana.

❄️ Cauen els primers flocs de neu a Catalunya, però no es mantindran. La temperatura torna a canviar!

 

La primera nevada consistent de la temporada ha sigut aquest 28 de setembre i ha deixat els principals cims de Catalunya ben blancs: a l'estació d'esquí de la Molina, a la Cerdanya, s'ha pogut veure el Pic de l'Àliga completament blanc: 

La neu ha arribat entre dijous i divendres, amb glaçades a molts punts de muntanya: els termòmetres han baixat a -4,7ºC a Salòria (a 2451 metres, a x) -4,2ºC a Boí, -3,6ºC a Cercastan i -3ºC a Ulldeter. Però aquesta primera enfarinada dels cims més emblemàtics de Catalunya sembla que té les hores comptades. Amb la pujada de temperatura d'aquest cap de setmana, diumenge podria haver desaparegut ja quasi tota la neu de les muntanyes. De moment, fins i tot es pot apreciar aquesta primera nevada a Catalunya des de les imatges que arriben dels satèl·lits que orbiten la Terra:

La neu es pot veure des de les imatges de satèl·lit
La neu es pot veure des de les imatges de satèl·lit / Sat24.com