Protecció Civil ha activat el pla NEUCAT, el pla especial d'emergències per nevades a Catalunya, perquè es pot acumular la neu a cotes baixes. La setmana arrenca amb un brusc canvi de temps que està afectant a tota Catalunya amb més fred i vent intens, responsable del temporal de mar que deixarà onades de més de 4 metres. A partir de dilluns, els canvis seran dràstics: s'espera encara més aigua, més neu i onades que aniran creixent amb les hores. Superaran els 2,5 metres, especialment perilloses a zones costaneres. Per aquest motiu, Protecció Civil també manté activa l'alerta PROCICAT per fort onatge i el Servei Meteorològic de Catalunya activa els avisos de pluja, neu i vent. Tens tots els detalls de com està sent aquest canvi de temps al vídeo:

🔴 ÚLTIMA HORA: Un fort temporal de llevant amenaça Catalunya amb molta neu, fred, pluja i danys. T'ho expliquem en un vídeo que pots veure clicant aquest enllaç!

 

 

Possibles nevades a cotes baixes: actiu el pla NEUCAT 

Protecció Civil ha activat aquest dilluns el pla especial d'emergències per nevades, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya informa que durant el dia es podran superar els 2 cm de neu a cotes de només 500 metres en algunes comarques de Girona, com l'Alt Empordà, la Garrotxa o la Selva.

La pluja més intensa arribarà dimarts, amb acumulacions que podrien superar els 100 mm en algunes comarques, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Osona, el Ripollès, la Garrotxa, la Selva, el Vallès Oriental, el Baix Ebre o el Montsià estan sota avís per acumulació de pluja, però l'avís per neu encara és molt més extens. S'espera que es superin els 10 cm al voltant dels 700 metres. A tota la zona de costa i a les muntanyes del prelitoral, la cota de neu estarà sobre els 900 metres

Avís per neu a moltes comarques Catalanes per dimarts / Font: Servei Meteorològic de Catalunya
Avís per neu a moltes comarques Catalanes per dimarts / Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Onades entre 4 i 6 metres

Els efectes del canvi meteorològic s'han començat a notar des de primera hora del matí, amb ratxes de vent que han superat els 100 km/h a Portbou i els 60 km/h a la ciutat de Barcelona. Les ratxes més fortes, però, s'estan donant al Mediterrani, entre la costa central i les Illes Balears, i les onades ja superen en alguns casos, els 2,5 metres. La mar a zones costaneres es va alterant cada vegada més:

En aquest temporal de mar, les onades aniran creixent i durant la tarda de dilluns, superaran els 2,5 metres (maregassa) a tota la costa catalana. Dimarts, el vent de llevant continuarà colpejant de ple tota la costa, i les onades superaran els 4 metres. L'onatge més fort s'estendrà des de l'Empordà fins a la costa de Barcelona, mentre que a la Costa Daurada les onades seguiran per sobre dels 2,5 metres. Protecció Civil ha activat el pla PROCICAT i demana a la població extremar les precaucions i no apropar-se als passejos marítims o camins de ronda.

Les primeres nevades arriben a Catalunya 

Aquest dilluns han arribat els primers flocs de neu a zones on normalment costen de veure. Des de primera hora del matí, el radar de pluja o neu del Servei Meteorològic de Catalunya ha anat mostrant com les primeres nevades d'aquest episodi fred i humit han arribat a la meitat est, amb enfarinades a zones de l'Alt Empordà, l'Alta Cerdanya o la Selva. 

La pluja també va arribant a la costa. De moment, els llocs més afortunats sumen més de 10 mm, com Torroella de Montgrí, Roses o el Port de la Selva. Dimarts, serà més intensa i més abundant a tot el territori, els mantindrem informats de tots els canvis des d'ElNacional.cat