El temps està a punt de fer un gir de 180°, però abans, encara petaran tempestes que poden comprometre l'operació tornada. Seran tronades perilloses en algunes comarques de Catalunya, on es repetiran les calamarsades i fins i tot, poden provocar escenes crítiques amb desbordaments de rieres: cauran molts litres en poca estona. Amb tot, s'hauran d'extremar les precaucions durant l'operació tornada d'aquest dilluns, festiu posposat, que es preveu complicada, meteorològicament parlant. Al vídeo de la previsió del temps trobaràs tots els detalls sobre on plourà més i quines són les comarques amb més risc de calamarsades i pedregades.

☔ La borrasca Oscar complica el temps en ple mes de juny: perill d'aiguats a Catalunya!

 

 

⚠️ Alerta per temps perillós a gran part de Catalunya: arriben més tempestes i pedregades

Calamarsades i tronades a Ponent

S'espera una operació tornada complicada, si més no, allà on petin les tempestes. Aquest dilluns festiu tindrà un caràcter meteorològic molt semblant als altres dies del cap de setmana, arriba sense noves notícies: tranquil·litat les primeres hores del dia, amb cumulonimbus fent-se cada hora que passa més gran, i descàrrega de fortes tempestes a la tarda. Dilluns, les zones més crítiques seran les properes a la Franja de Ponent: a última hora hi haurà tronades molt fortes entre Camarasa, Mollerussa i Lleida. A més, l'aigua caurà de cop i es poden acumular més de 30 litres en molt poca estona.

Atenció a la Noguera i la Segarra  es viuran moments perillosos a les carreteres / meteologix.com
Atenció: a la Noguera i la Segarra es viuran moments perillosos a les carreteres / meteologix.com

A primera hora de la tarda, però, la situació també serà crítica en altres comarques catalanes: les tempestes seran perilloses i caurà calamarsa entre Vic, Manresa, Solsona i Berga. En cas de desbordament de rieres, és important no creuar-les tot i que sembli que hi ha poca aigua, podria endur-se el cotxe.

🔴 Tornen les pluges a Catalunya! 3 consells bàsics per sobreviure a una riuada

L'altra cara de la moneda es troba a la costa catalana: farà un dia esplèndid tanta la Costa Brava, com a la Daurada i a la de Barcelona. Dilluns serà un dia sense núvols i amb indicis de calor d'estiu. Sense dubte, un dia perfecte per estar a l'aire lliure. A partir de dimarts, tot es tranquil·litza i tornarà a sortir el sol a tota Catalunya, i aquesta vegada, sense fer créixer nuvolades. Només farà anar cap amunt els termòmetres, que tornaran a creuar els 30 °C a zones de Lleida. També farà més calor a Girona, Banyoles, Manresa i Martorell amb més de 26 °C.

Els pagesos, preparats per les pedregades

Les pedregades dels últims dies són perilloses per a la conducció, però també per a l'agricultura. Molts agricultors lamenten que entre la sequera i les pedregades, aquest any està sent difícil per ells:

La solució més estesa és l'ús de malles que paren les calamarsades i les pedres i protegeixen els fruits per a què no es malmetin. Els efectes causats per la pluja intensa i per les pedregades, pot ser desastrós. Les pedregades més perilloses d'aquest any a Lleida, on es troben molts dels camps fruiters de Catalunya, han arribat al maig. Concretament, durant la segona quinzena es van viure episodis preocupants amb pedra que van provocar danys que en algunes finques afectaven quasi tots els arbres fruiters.

Aquest any, l'abastiment de fruita queda compromès entre la sequera i els danys causats per tempestes. El Servei Meteorològic de Catalunya avisa a les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i la Segarra, entre 10 més, per la pluja, que pot ser molt intensa durant la segona meitat del dia. Les zones on es poden esperar tronades i situacions més perilloses aquest dilluns són les de la meitat nord, on han de preparar xarxes i malles preparades per parar calamarsades. L'Agència Estatal de Meteorologia també te avisos actius per la intensitat de la pluja: