Que ens sorprengui una riuada dins del cotxe cada vegada és menys desbaratat, però no menys perillós. Sabries què fer sobreviure? És una decisió crucial i et donem els consells bàsics perquè sàpigues com actuar. Aquest dilluns, la pluja ha tornat a creuar Catalunya i pot ser molt perillosa: és la responsable de moltes morts. Sobretot, de gent atrapada al cotxe: el 16 de setembre quasi s'ofega un home a Mataró i el 15 d'octubre van morir diverses persones en unes inundacions a Creta. Les últimes pluges abundants han sigut especialment temibles en alguns punts: més de 100 mm en molt poca estona el passat 23 de setembre a Tarragona. Què has de fer si et quedes atrapat a una inundació amb el cotxe? Què és més perillós: quedar-te dins o sortir-ne? Atenció: aquestes respostes et poden salvar la vida i Protecció Civil ens les contesta. No et pots perdre aquests 3 consells bàsics per poder sobreviure a episodis de pluja intensa:

 

🔴 Canvi de temps radical: la setmana comença amb tempestes, neu i pluja!

Les riuades són mortals i cada vegada més freqüents

Segons l'últim informe de l'IPCC (el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic), els esdeveniments extrems cada vegada seran més freqüents. Què vol dir això? Que les pluges torrencials cada cop poden ser més repetitives. Tots pensem que no ens trobarem mai en una situació de vida o mort, però la realitat és ben diferent. Les últimes pluges han sigut dramàtiques. A Grècia, un home ha mort arrossegat dins del cotxe i s'ha trobat el cos d'una dona ofegada. No tan lluny, a Mataró, el passat 16 de setembre un home quasi pateix la mateixa sort: el seu cotxe va quedar atrapat sota el Pas del Cargol. Per sort, va poder sortir amb vida, però ferit greument. Mirant antecedents, les morts per ofegament, desgraciadament, no són cap novetat. L'octubre del 2016, un home va morir arrossegat amb el cotxe per la riera de Cabrils fins a quedar encallat a un túnel. S'havia saltat el perímetre de seguretat. També a l'octubre, però aquesta vegada del 2019, un home de 70 anys va ser arrossegat per la riera fins a la platja de Caldes d'Estrac, on es va trobar el cos sense vida. Quan se'l va endur el corrent, intentava treure el cotxe de la riera. Totes aquestes situacions acostumen a arribar inesperadament i demostren com n'és d'important saber què fer si ens sorprèn una riuada i estem dins del cotxe.

Dramàtiques inundacions a Grècia el 16 d'octubre
És vital saber què fer si ens trobem amb carrers inundats mentre conduïm / Twitter: @travel_tiny

Aquests són els consells que et faran sobreviure

Des de Protecció Civil ens han donat les claus que ajudaran a fer que no ens trobem amb una situació crítica i escabrosa. El primer de tots, sempre, és tenir cap: pararies el ritme de la teva vida si es pronostiquen aiguats? Segurament, la resposta sigui no. El tragí de la societat ens impedeix escoltar amb atenció el que està passant al nostre voltant. Mira la previsió del temps i estigues atent als serveis d'emergència. En situació de risc, evita sortir de casa. És millor anul·lar plans que no arribar mai. 

Què hem de fer en una situació d'aiguats? / Protecció Civil www.interior.gencat.cat/inundacions
Què hem de fer en una situació d'aiguats? / Protecció Civil www.interior.gencat.cat/inundacions

Si finalment condueixes, mai entris a zones inundables! Ves per carreteres principals i si hi ha aigua acumulada, evita creuar, el cotxe pot sortir flotant amb molta menys aigua de la que t'imagines. Quan l'aigua passa per sobre de la meitat de la roda, perdrem fàcilment el control del cotxe i acabarem carrer avall sense control, fent aquaplaning

 

 

Però si et sorprèn la tempesta i et trobes entre aiguats, com has de reaccionar si el cotxe comença a surar? La resposta és fàcil: surt immediatament! Les probabilitats de morir si et quedes dins són molt altes. Dins del cotxe tenim una falsa sensació de seguretat que ens pot jugar una mala passada. Surt com puguis (segurament, per la finestra) i col·locat a sobre del cotxe o neda seguint el corrent fins a un lloc segur. Pots tenir problemes per obrir la porta si funciona amb algun circuit elèctric: tingues a mà algun objecte per poder trencar la finestra si és necessari (et pot ajudar la part metàl·lica del reposacaps!). La cosa es complica quan l'aigua arriba tan amunt que no pots obrir la porta del cotxe. En aquest cas, sortir del vehicle no serà possible fins que tot estigui ple d'aigua. Per això, sempre s'ha de sortir immediatament tan bon punt l'aigua envolta el vehicle. Llavors, apunta: primer, cap fred. Segon: has d'esperar que el cotxe s'ompli d'aigua perquè la pressió sigui la mateixa a dins que fora. Llavors, podràs obrir la porta i sortir bussejant. El més important: abans que el cotxe quedi totalment ple d'aigua, agafa oxigen de la bossa d'aire del sostre i espera.

Molta precaució si les inundacions t'agafen d'imprevist / Twitter: @Alerta_Noticias
Molta precaució si les inundacions t'agafen d'imprevist / Twitter: @Alerta_Noticias

Però el millor és evitar aquest tipus de situacions. Prepara't i no subestimis l'aigua. No entris a soterranis i no treguis el cotxe del pàrquing. Semblen consells molt simples, però salta a la vista que moltes vegades cal repetir-los. No estaria de més tenir preparat a casa i al cotxe un kit d'emergència, poden salvar-nos de més d'un espant. 

Kit d'emergència necessari / Protecció Civil
Equip d'emergència necessari / Protecció Civil